Dolar

32,4554

Euro

34,9806

Altın

2.435,53

Bist

9.772,24

Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-20 14:24:50

Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemelerin genel finansal koşulları desteklediğini belirterek, "Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Para Politikası Kurulu, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığını ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirdiğini bildirdi.

Merkez Bankası yazılı olarak açıkladığı Ekim ayı faiz kararında, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,25'te sabit tuttu. Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu.

PPK kararı öncesinde 3,07 liranın üzerinde olan dolar/TL kuru, kararın ardından ilk tepki olarak 3,0520'ye kadar düştü. Ancak piyasalar ilk şoku atlattıktan sonra kur yenide 3,06 liranın üzerine çıktı.

PİYASA 25 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLİYORDU

AA Finans'ın, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandırdığı Beklenti Anketi'ne göre, ekonomistlerin çoğu marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) indirim öngörüyordu. 16 ekonomistin tamamı marjinal fonlama oranındaki indirimin 25 baz puan olması tahmininde bulunurken, 2 ekonomist ise değişiklik beklemiyordu.

7 AY SONRA İNDİRİMLERE ARA VERİLDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandını) 250 baz puan indirerek yüzde 10,75'ten 8,25'e çekmişti. Bugün alınan PPK kararıyla 7 ay sonra faiz indirimlerine ara verilmiş oldu.

Merkez Bankası Geç Likidite Penceresi faiz oranlarının ise Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 9,75 şeklinde olmasına karar verdi.

Haber Ara