Dolar

32,5561

Euro

34,8528

Altın

2.426,70

Bist

9.645,02

Merkel Kırgızistan'da

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kırgızistan'a geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-14 14:28:19

Merkel Kırgızistan'da

AA'nın haberine göre Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edilen Merkel, Ala Arça'da bir saat süren bir görüşme düzenledi.

Merkel ve Atambayev, Kırgızistan ziyaret amacının, iki ülke arasında işbirliği olanaklarını görüşmek ve Kırgızistan'a nasıl yardım yapabileceklerini öğrenmek olduğunu belirterek, "Demokratik yolu seçtiniz. Bu, bölgede her zaman kolay değil. Ülkeniz küçük ama çok güzel. İşbirliğine her zaman hazırız" diye konuştu.

KIRIM DA KONUŞULDU

Atambayev'e sıcak ve samimi karşılamadan dolayı teşekkür eden Merkel, görüşmede ikili ilişkileri ilgilendiren konuların yanı sıra Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların ve Kırım'ın ilhakının ele alındığını, bu meselelerin diplomatik yollarla çözümü konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Merkel'in ziyaretiyle ilgili "Kırgızistan'ın bağımsızlığının 25'inci yıl dönümüne denk gelen bu ziyaret, Almanya Başbakanı sıfatında bir ilk. Ziyaretinize büyük önem veriyoruz. Sizi çok bekledik. Bugün sevinçliyiz" diye konuştu.

Atambayev, Merkel'in ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatacağına inancını dile getirdi.

Merkel ile bölgesel sorunlar, uluslararası terörizm ve radikalizmin yanı sıra Avrupa-Rusya arasındaki kriz ile Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldıklarını ifade eden Atambayev, Avrupa-Rusya arasındaki kriz ve Ukrayna'daki gelişmelerden Kırgızistan'ın olumsuz etkilendiğini kaydetti, taraflara bir an önce anlaşmaları çağrısını yineledi.

KIRGIZ AKTİVİST DE GÜNDEMDEYDİ

Atambayev, toplantıda Kırgızistan'da altı yıl önce müebbet hapse mahkum edilen ve yargılanmasına önceki gün yeniden başlanan Özbek asıllı Kırgız sivil toplum kuruluşu yöneticisi Azimcan Askarov'un dava dosyasıyla ilgili de değerlendirmede bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Komitesinin tavsiye üzerine Askarov'un yeniden yargılanmasının başladığını, BM tavsiyelerinin ve hükümlünün şikayetlerinin tümünün yeniden inceleneceğini belirten Atambayev, Askarov'un dava sürecini uluslararası gözlemcilerinin takip etmesi için BM'ye davetiye gönderdiklerini kaydetti.
Atambayev ayrıca Avrupa Birliği ile yakınlaşmayı arzuladıklarını ifade etti.

Haber Ara