Dolar

32,3354

Euro

35,1773

Altın

2.241,88

Bist

8.729,63

Merkel: İran ile nükleer anlaşmasına geri dönülmeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ortadoğu’daki gerilimleri etkisiz hale getirmenin tek yolu olarak İran’ın nükleer faaliyetlerini durduran uluslararası anlaşmaya geri dönme çağrısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-17 15:20:58

Merkel: İran ile nükleer anlaşmasına geri dönülmeli

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ürdün Kralı II. Abdullah ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Alman Başbakanı Angela Merkel, "İran'ın askeri-nükleer gücünü önlemek için yapı taşı olduğuna inandığımız anlaşmaya geri dönülmeli" dedi.

Reuters'ın haberine göre Merkel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak, balistik füzeler programı ve Suriye'ye müdahalesi gibi konular da var. Son günlerde, bölgedeki gerginlikler yükseldi ve Almanya her zaman gerginlikleri azaltma eğiliminde olacak. Uzun vadeli çözümler ancak siyasi bir süreçle mümkün olabiliyor."

NÜKLEER ANLAŞMA

2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma İran'a ancak daha az gelişmiş bir model olan ilk jenerasyon IR-1 santrifüjleriyle uranyum zenginleştirme izni veriyordu.

ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu. Süre 7 Temmuz'da dolarken İran, 1 Temmuz'da belirlenen uranyum stok limitini aştığını duyurmuştu.

Haber Ara