Dolar

32,3651

Euro

35,0927

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

Merkel'in siyasi geleceği oylanacak

Almanya'da yarın 3 eyalette gerçekleştirilecek seçimler Merkel'in siyasetteki geleceği ve Almanya'nın sağa kayıp kaymayacağının da göstergesi olacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-12 12:03:42

Merkel'in siyasi geleceği oylanacak

Hürriyet'in haberine göre, Almanya'da yarın 3 eyalette seçim heyecanı yaşanacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kaderini ve Almanya'nın sağa kayıp kaymayacağını da gösterecek olan seçimlerde gözler de bu 3 eyalette olacak. Almanya'da hiçbir zaman eyalet seçimleri federal hükümet için bu kadar önem taşımamıştı. Ama pazar günü Baden Württemberg, Rheinland Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerinde seçim sonuçları Almanya'nın yönünü, Başbakan Angela Merkel ve hükümetinin kaderini belirleyecek. Seçimler hem Merkel, hem hükümet, hem de yerleşik partiler için güvenoylaması olacak. Seçimlerin ana konusu mülteci krizi.

Üç eyalette 13 milyon seçmen sandığa gidecek. Seçimlerde en çok merak edilen soru, yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Parti (AfD) ne kadar oy alacak? Yerleşik partiler ne kadar oy kaybedecek? Özellikle de Merkel'in eyalet başbakan adayları Baden Württemberg ve Rheinland Pfalz'da kazanabilecek mi? Eğer AfD anket sonuçlarına göre eyaletlerde iki haneli oranda oy alırsa, bu, Almanya'nın sağa kaydığının en açık ifadesi olacak. Merkel'in partisi kaybederse, partisi CDU içinde Merkel'e isyan yolda.

3'Ü DE KAYBEDİYOR

Anketlere göre üç eyalette de koalisyon hükümetleri çoğunluğu kaybediyor. Baden Württemberg'te Yeşiller birinci parti olarak önde gidiyor. Ama SPD büyük oy kaybettiği için Yeşiller SPD koalisyonunun devamı tehlikede. Meclise girmesi beklenen FDP ise Yeşiller ve SPD ile üçlü koalisyona sıcak bakmıyor. CDU ikinci parti çıkacak görünüyor. Bu durumda Yeşiller'le CDU'nun koalisyonu tek seçenek gibi. Baden Württemberg'te anketler şöyle: Yeşiller yüzde 32, CDU yüzde 29, SPD yüzde 14, AfD yüzde 11, FDP yüzde 6, Sol Parti yüzde 4.

İKİ KADININ YARIŞI

Rheinland Pfalz Eyaleti ise iki kadın adayın eyalet başbakanı olma yarışına sahne oluyor. SPD'li eyalet Başbakanı Malu Dreyer ile CDU'nun eyalet başbakan adayı Julia Klöckner anketlere göre başabaş gidiyor. İki kadın aday da “Başbakan olacağım” diye yarışıyor. Bu eyalette de SPD ile Yeşiller koalisyonunun devamı anketlere göre tehlikede. SPD birinci parti çıkarsa, Malu Dreyer eyalet başbakanı kalmak için kendisine ortak arayacak. Tek ortağı CDU görünüyor. CDU birinci parti çıkarsa, Klöckner eyalet başbakanı olmak için kendine ortak arayacak. SPD'li Malu Dreyer başbakanlık dışında başka bir göreve yokum diyor. Anketler seçim eğilimini şöyle gösteriyor: SPD yüzde 36, CDU yüzde 35, Yeşiller yüzde 5.5, FDP yüzde 7, AfD yüzde 9.

SAKSONYA'DA ALARM

Küçük bir eyalet olan Saksonya Anhalt'da ise yabancı karşıtı AfD'nin oy patlaması yapması, hatta SPD'yi geçerek üçüncü güçlü parti olması bekleniyor. Anket sonuçları şöyle: CDU yüzde 32, SPD yüzde 14, Sol Parti yüzde 21, Yeşiller yüzde 5 ve AfD yüzde 18. Saksonya Anhalt Eyaleti'nde CDU/SPD koalisyonu iktidarda. Seçimden sonra da aynı koalisyonun devamı bekleniyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara