Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

“Merkel için bardağı taşıran son damla!”

Alman Der Standart gazetesi, “Merkel kadife eldivenleri çıkarttı” başlıklı haberinde, Rus muhalif siyasetçi Navalni’nin zehirlenme olayında Moskova yönetiminin sorumlu tutulduğunu belirterek, “Merkel için bardağı taşıran son damla!” ifadeleri kullanıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-06 14:30:19

“Merkel için bardağı taşıran son damla!”

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin zehirlenmesi Batı ile Rusya arasındaki ilişkiyi daha da gerginleştirdi.

Almanya Başbakanı Merkel, Moskova'yı Navalni'nin zehirlenmesi ile ilgili konuyu aydınlatma çağrısında bulunurken, diğer yandan da AB yaptırımlarıyla bu ülkeye tehdit etmesi Avrupa basınında en yakından izlenen konular arasında bulunuyor.

“Merkel kadife eldivenlerini çıkarttı” başlıklı haberinde Alman Der Standart gazetesi, Başbakan Merkel'in Rusya ile ilişkilerinde bir strateji değişimi gözlemlediğini dile getirerek şu yorumda bulundu:
“Berlin'den Moskova'ya daha önce hiç olmadığı kadar açık ve sert bir mesaj gitti, sevgi ve selamın esamisi yoktu bu mesajda. Diplomatik olmayan bir dille söyleyecek olursak, Merkel patladı. Ya da: Navalni vakasında Moskova'nın yatıştırma çabaları ve sütten çıkmış ak kaşık edası, Merkel için bardağı taşıran son damla oldu. ... Merkel ... bu kez dozu iyi ayarlanmış bir eleştiriyle yetinmeyip daha sert bir tutum takınıyor. ... Putin ile onun arasında geçenler bir düello değil, ... iki değer yargısının mücadelesi ve Merkel bu mücadele için AB'yi harekete geçirmek istiyor. ... Putin'i evcilleştirmek -daha doğrusu evcilleştirmeye çalışmak- Merkel'in, Almanya'nın AB dönem başkanlığındaki son güç gösterisi olacaktır belki de.”
Başka bir Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ise, Federal hükümetin Rusya ile ilişkiler için, 'aynı şekilde devam' deme şansı kalmadı artık, diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Alman hükümeti Navalni konusunda tıbbi yardım teklif ederek siyasi sorumluluk da almış oldu. Navalni'nin zehirlenmesi ve zehrin türü hakkındaki bulgulara gösterilen açık tepki, Alman hükümetinin üstlendiği sorumluluğun farkında olduğunu gösteriyor. Bu durum Almanya ve AB için Rusya ile ilişkilerde ilk olmasa da ciddi bir dönüm noktası. Ağır olsun olmasın, eleştiriyle geçiştirilebilecek bir şey değil. Yeni küçük yaptırımlarla da geçiştirilemez. Putin sisteminin cani doğasına ikna olanlar, orada bulunması imkansız bir şeyi artık aramayacaklar.”

Haber Ara