Dolar

32,3124

Euro

35,0549

Altın

2.279,12

Bist

9.022,69

Merkel'i delirtecek iddia

Wikileaks kurucusu Assange, ABD istihbaratının Almanya Başbakanı Merkel'i dinlediğini gösteren bilgi ve belgeleri Alman makamlarının talep etmesi durumunda paylaşabileceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 21:26:12

Merkel'i delirtecek iddia

Wikileaks kurucusu Julian Assange, ABD istihbaratının Almanya Başbakanı Angela Merkel'i dinlediğini gösteren bilgi ve belgeleri Alman makamlarının talep etmesi durumunda paylaşabileceğini söyledi.

Assange, Alman haftalık Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) dinleme faaliyetleri konusunda, Alman parlamentosu kurulan araştırma komisyonuna yardımcı olmak istediğini, tanıklık yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD'ye iade edilme tehlikesi nedeniyle 2012 yılından bu yana sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nden dışarı çıkamayan Assange, "Eğer Alman milletvekillerinin bir tanığa ihtiyacı varsa, buraya gelip bana sorularını yöneltmelerinden memnun olurum" dedi.

NSA'nın Almanya Başbakanı Merkel ve üst düzey siyasetçileri uzun yıllar boyunca dinlediğini, özellikle de Almanya'nın ekonomi politikaları hakkında bilgi almaya çalıştığını öne süren Assange, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elimizde Alman siyasetçilerin, özellikle de başbakan ve dışişleri bakanının dinlendiği gösteren belgeler var. Bunlar arasında, bir süre önce yayımladığımız, Merkel'in yakın çevresindeki 56 üst düzey kişinin telefonlarının bulunduğu liste de bulunuyor. Kaynaklarımızı açıklayamayız, ama bu belgelerin gerçek olduğunu gösteren nedenleri onlara anlatabiliriz."

Internette yayımladıkları listede dinlenen cep telefonu numaralarını açık bir şekilde vermediklerini, ancak soruşturma komisyonuna listenin asıl halini gösterebileceklerini ifade eden Assange, şunları kaydetti:

"Elimizdeki Alman siyasetçilere ve üst düzey yöneticilere ait 125 kişilik telefon listesin hukuki açıdan büyük önem taşıyor. Almanya'da federal başsavcılık daha önce dinlemeler hakkında soruşturma açmış ancak daha sonra bunların gerçek olup olmadığını hukuki olarak kanıtlayamayacağını söyleyerek soruşturmayı kapatmıştı. Listenin yanı sıra dinlemeler kullanılarak hazırlanmış değerlendirme raporlarını da yayımladık. Bunlar da Merkel ve diğerleri arasındaki telefon görüşmelerinin dinlenmesi, buradan veriler elde edilmesiyle hazırlanmış."

Wikileaks internet sitesi tarafından temmuz başında yayımlanan dinleme listesinde, Başbakan Angela Merkel'in büro ve cep telefonlarının yanı sıra, istihbarat servislerinden sorumlu bakan Peter Altmaier ile selefi Ronald Pofalla, istihbarat servislerinin koordinasyonundan sorumlu Müsteşar Klaus-Dieter Fritsche ve Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder'in telefon numaraları bulunuyordu.

Wikileaks'in açıkladığı son belgeler Alman kamuoyunda tepkilere yol açmış, istihbarat servislerinden sorumlu bakan Peter Altmaier 2 Temmuz'da ABD'nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson Başbakanlığa çağırarak açıklama talep etmişti. 

Haber Ara