Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

“Merhaba kardeşim” dedi, aldığı cevap ise kurşunlar oldu

Dün, Yeni Zelanda’da iki camide gerçekleştirilen kanlı terör saldırısında 49 kişi hayatını kaybederken, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi de yaralandı. Yaşanan vahşi saldırıda, silahlı terörist ile caminin kapısında karşılaşan bir Müslümanın; silahlı teröriste hitabı, “Merhaba kardeşim” oldu. Ancak aldığı cevap ise, ‘3 kurşun’ oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-16 11:25:14

“Merhaba kardeşim” dedi, aldığı cevap ise kurşunlar oldu

merhaba mer

Yeni Zelanda'daki iki camide gerçekleştirilen terör saldırısıyla birlikte dünyanın gözleri bir anda bu ada ülkesine çevrildi. İnsanlıktan nasibini almamış, alçak silahlı teröristle caminin girişinde karşılaştığı ilk Müslüman, teröriste bütün içtenliğiyle, ön yargılardan uzak, kuşatcı, samimi-sıcak sözüyle “Merhaba kardeşim” diyor. Aldığı cevap ise kurşunlar oluyor.
Geride yankılanan ise “Merhaba kardeşim” hitabı ve alçak silah sesleri….

“MERHABA KARDEŞİM”

Bu bir romandan alınmış kesit değil, hayatın içinden dün yaşanmış vahşetin karalerinden biri.
Bir Müslümanın tanımadığı birine sorgulamadan içinden geldiği gibi, Müslümanca, mümin tavrı..
Ya kendini inançlı bir Hıristiyan olarak tanıtan ve silahını, hiçbir şeyden habersiz ibadet için camiye gelen samimi-ihlaslı bir Müslümana karşı doğrultan teröristin yaptığı ne kadar dinine uygun? Sorgulanması gereken durum bu. Müslümanlara ‘terörist' damgasını vuranlar; bu alçak, gözü dönmüş, kanlı terör saldırısını ‘Hıristiyanlık adına yaptığını' söyleyene ne diyecekler? Önyargılarından kurtulup, ‘Hıristiyan terörist' mi diyecekler, ya da, geçiştirip, sıradan bir saldırı gibi mi görecekler?

MÜMİN HASSASİYETİ

Konumuza dönersek, kulaklarda hoş seda bırakan, en güzel Müslüman hitabı olan, “Merhaba kardeşim” cümlesi. Ne güzel, ne sıcak hitap. Hangimiz tanımadığımız bir kişiye karşı bu hitap cümlesini kullanabiliriz? Önyargılarımız izin verir mi? Ama bu Müslüman tertemiz, mümin hassasiyetiyle karşısındakine, “Merhaba kardeşim” diye hitap ediyor. Bu güzel hitabın karşılığı, ölüm kusan silahtan çıkan mermiler oluyor….
Yaşananlar kanlı-vahşi bir öykü gibi görünse de, yaşamdan alınmış gerçek bir kesit. Bu kanlı saldırı tarihin kanlı sayfalarına dün geçti.
Her müslüman mümin gibi abdestini alıp, Müslümanların bayramı olan Cuma namazını kılmak için, tevekkül ve şükür içinde dua ederek eviden ayrıldı. Bilmiyordu ki; bunun evinden, ailesinden, çocuklarından son ayrılışı olduğunu…

SALDIRGANA ‘MERHABA KARDEŞİM' DİYOR

Christachurch'un merkezindeki Al Nur caminin girişine yaklaşırken, tanımadığı biriyle karşılaştı ve saldırgana, ”Merhaba kardeşim” dedi. Bu onun kulaklarda yankılanan, hiç unutulmayacak olan son hitabı oldu.
Dünkü Al Nur ve Linwood camilerinde gerçekleştirilen kanlı terör saldırılarında aralarında çocuklar olmak üzere 49 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılar arasında bulunan 4 yaşındaki çocuğun da durumunun kritik olduğu bildirildi.
Sosyal medyada paylaşılan saldırının video görüntülerinde, ibadet için camiye gelenlerin üzerine ayrım gözetmeden ateş eden silahlı bir adam gözüküyor.
Eli kanlı 28 yaşındaki bu terörist, cinayetle suçlandı. Ve bugün mahkemeye çıkacak.

MERHABA KARDEŞİM'İN
CEVABI ÜÇ MERMİ OLDU

Saldırı, şiddet içeren, suçun nadir olduğu bir ülke Yeni Zelanda'yı şoke etti. Bazı sosyal medya kullanıcılarının yayımladığı videolarda, yayınlanan görüntülerde,
Müslüman adamın öldürülmeden önce, silahlı saldırganı ‘selam'la karşıladığı görülüyor.
“Merhaba kardeşim”(Hello, Brother), bu Yeni Zelanda'da yaşayan Müslüman adamın son sözleriydi.
Bu sözler, koşulsuz sevginin barışçıl sözleriydi, asla korkaklığın değil..
“Merhaba kardeşim” kelimesi huzurlu, inançla dolu saf bir ruhtan çıktı.
“Merhaba kardeşim” dedi, selamlayarak, karşısındaki silahlı katili.
“Merhaba kardeşim” dedi ruhundan gelen en sıcak duygularla ve mümin tavrıyla.
Ve, “Merhaba kardeşim”in cevabı, katilin silahından çıkan öldürücü kurşunlar oldu ve orada ruhunu Rabbi'ne teslim etti.
“Merhaba kardeşim” in cevabı üç mermi oldu.
(Hangi suçtan dolayı öldürüldü?) Kur'an, Tekvir Suresi'nin 9. Ayeti.

KATİLE İSLAM'IN NAZEKATİYLE HİTAP ETTİ

Kanlı terör saldırısında hayatını kaybeden ilk Müslüman adam ve son sözleri, “Merhaba kardeşim "idi. Bu sözler, İslam'ı sembolize eden bir adam tarafından söylendi.
Karşısında, öldürme niyetinde olan silahlı bir kişi vardı. Ona nasıl cevap verdi? Öfke, saldırganlık ile mi? Hayır hayır. “Merhabanın” en nazik ve içten haliyle.
Belki de bu kahraman karşısındaki silahlı kişiyi etkisiz hale getirmeye çalıyordu. Belki de Allah, dünyada İslam'ın nezaketini göstermek için bu adamı kullandı.
Bu yaptığı en güzel İslami bir davranıştı. Şiddeti ve karşındaki silahlı kişiyi durdurmak için en samimi ve cesur-sıcak bir yoldu.

RUGBY YILDIZI GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Yeni Zelandalı rugby yıldızı Sonny Bill Williams ise, terör saldırısın kınayarak, Müslümanların yanında olduğunu gösterdi.
Williams, 64 saniyelik Twitter gönderisinde gözyaşlarını tutmaya çalıştı ve öldürülenlerin ailelerine, “Hepinizin Cennette olduğunu biliyorum, acı haberleri duydum. Şu anda kendimi nasıl hissettiğimi kelimelerle ifade de edemem. Sadece dualarımı, mağdur ailelere gönderiyorum” dedi.

TEPKİLER VE GERİDE KALAN TEK HİTAP
CÜMLESİ “MERHABA KARDEŞİM” OLDU

Saldırıların gerçekleşmesinden önce silahlı adamın Twitter'da İslamofobik bir bildiri yayınladığı görüldü. AFP haber ajansının analizine göre daha sonra öfkesini canlı izledi.
Dünya genelindeki siyasi liderler cinayetleri kınadılar.
Terör saldırısına ilk tepki verenlerin başında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bunları “Yükselen ırkçılık ve İslamofobi'nin en son örneği" olarak nitelendirdi.
Pakistan Başbakanı İmran Han da , yükselen İslamofobya saldırılarını da suçladı. Khan, "Bu artan terör saldırılarını 11 Eylül saldırıları sonrası İslamofobi'ya suçluyorum, burada İslam ve 1.3 milyar Müslüman, bir Müslüman tarafından herhangi bir terör eylemi için toplu olarak suçlanıyor. Bu, Müslümanların meşru siyasi mücadelelerini şeytanlaştırmak için kasıtlı olarak yapıldı” dedi.
Bunun gibi dünkü saldırıya verilen tepkiler çoğaltılabilir.
Ama geride kalan, yürekleri burkan tek cümle kaldı:
“Merhaba Kardeşim..”

Haber Ara