Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

'Menbiç'te de Trump bekleniyor

Rakka operasyonu için Trump’ın kararını bekleyen Ankara, El Bâb operasyonu sonrası Menbic’le ilgili bir adım atmak için de aynı kararı bekliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-01 16:52:41

'Menbiç'te de Trump bekleniyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Al Jazeera'den Ece Göksedef'in haberine göre 

Türkiye'nin de destek vereceği olası bir Rakka operasyonu için ABD Başkanı Donald Trump'ın kararı bekleniyor. Pentagon, IŞİD'le mücadele için hazırlanan planın ilk hâlini Trump'a sundu. Trump'ın Rakka'da YPG ile mi devam edeceği yoksa farklı bir pozisyon mu belirleyeceği henüz kesinleşmedi.

MENBİÇ MESELESİ

Ankara, PKK'nın Suriye kolu olan PYD/YPG'nin yine ABD'nin desteğiyle girdiği Menbiç'ten çekilmesini ve Rakka operasyonuna da dâhil edilmemesini istiyor. Ancak Pentagon, YPG ile devam etmek istediğinin sinyallerini veriyor.

ÖSO-YPG ÇATIŞMASI

TSK'nın desteğiyle Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlatarak Menbiç'te de YPG ile cephe hattı oluşturan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), asıl hedef olan El Bâb'ın IŞİD'den temizlenmesinin ardından doğuya döndü. Menbiç'in en batısında, ÖSO ile sınırda bulunan Arima kasabasının çevresindeki köylerde son birkaç gündür çatışmalar sürüyor. ÖSO, daha önce YPG'nin elinde bulunan birkaç köyü ele geçirdi.

YPG, bir yandan da Menbiç'te hendekler kazıyor. Al Jazeera'ye bilgi veren bölgedeki kaynaklara göre hendeklerin kazıldığı bölge civarında Amerikan askerleri de görev yapıyor.

PENTAGON YPG DİYOR

Pentagon, Menbiç'teki hendeklerin kazılmasına sessiz kalmakla birlikte, IŞİD'le mücadele planını Beyaz Saray'a sunduğu günlerde hem Menbiç hem Rakka için YPG propagandasını artırdı.

24 Şubat'ta ABD'nin en çok okunan gazeteleri olan New York Times, Washington Times ve siyaset dergisi Foreign Policy muhabirlerini Menbiç'teki eğitim kampına götürdü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) başında bulunan General Joseph Votel, Rakka operasyonunda “daha deneyimli ve etkili oldukları için YPG'nin de bulunması gerektiğini” muhabirlere söyledi. Menbiç'te bulunan YPG'nin önde gelen isimlerinin “Bizim için artık asıl tehdit IŞİD değil, Türkiye” ifadeleri de New York Times ve Washington Post gazetelerindeki haberde yer aldı.

ÇÖOCUK SAVAŞÇILAR

Ardından CENTCOM twitter hesabından, YPG'li çocukların fotoğraflarını “savaşmaya hazır” notuyla paylaştı.

TRUMP BEKLENİYOR

Pentagon'un propagandasından Ankara rahatsız. Ancak bununla ilgili somut bir adım atmak için Trump'ın nihai kararını bekliyor.

Al Jazeera'ye konuşan Türk diplomatik kaynaklar “Menbiç sadece Türkiye'nin sorunu değil, öncelikle Suriye'nin sorunu” ifadesini kullanıyor. YPG'nin Menbiç'ten çekilmesi Ankara için önemli ancak bir yandan ÖSO da tutum belirlemek için ABD'nin atacağı adımı bekliyor.

Nüfusun çoğunluğu Araplardan oluşan Menbi'ten YPG'nin çekilmemesi halinde, muhalifler ABD'nin Rakka planına dâhil edilse de destek vermeyecek.

Aynı diplomatik kaynaklar El Bâb'ın güneyinden ilerleyen rejimin Menbiç'le birleşmesini ise taktik bir hamle olarak değerlendiriyor. “Ancak bizim stratejik hedefimiz El Bâb'ın ve Menbiç'i batıdaki yerleşim yerlerine bağlayan karayolunun ele geçirilmesiydi. Buraların ele geçirilmesi büyük bir başarı” diyen kaynaklara göre, Rakka operasyonu öncesi Menbiç'te adım atılması için Trump'ın kararı bekleniyor.

ERDOĞAN'DAN ABD ve RUSYA VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Salı günü Pakistan'a gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında El Bâb'dan sonra sırada Menbiç ve Rakka olduğunu, ancak bunlar için ABD ve Rusya ile işbirliğinin öncelikli hedef olduğunu söyledi:

"Malum El Bâb operasyonu tamamlandı. Ama bu tabii oradaki sürecin bitmesi anlamına değil çünkü bizim buradaki hedefimiz Cerablus, Rai, Dabık, El Bâb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle Rusya'yla, Amerika'yla mutabık kalmamız halinde gerek Menbic gerekse Rakka'ya yönelik de atılacak olan adımlar var. Bunları tabii biz yakın bir ülke olarak Rusya'yla görüşmemiz, öbür tarafta stratejik bir müttefik olarak Amerika'yla koalisyon güçleriyle yapacağımız dayanışma, bunların hepsi bu süreç içerisinde önem arz ediyor. Bunları da tabii birliktelik içerisinde yürütmek de bizim önemli bir hedefimiz."

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara