Dolar

32,5247

Euro

34,6837

Altın

2.493,84

Bist

9.524,59

Meksika sınırında iki göçmene yardım eden Amerikalı yargılanıyor

Meksika-ABD sınırında iki göçmene yiyecek, su ve temiz giysiler veren Scott Warren adlı bir Amerikalı, “Yasa dışı göçmenlere yardım ederek kanunları çiğnemek” gerekçesiyle 20 yılla yargılanıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-12 12:50:14

Meksika sınırında iki göçmene yardım eden Amerikalı yargılanıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

36 yaşındaki Amerikalı Scott Warren, uzun süredir Meksika-ABD asınırında aktivist olarak yer alıyor ve göçmenlere yardım etmeye çalışıyordu.

Fakat iki göçmene yemek, su ve temiz giysiler verdiği sırada gözaltına alındı ve hakkında dava açıldı. Warren'ın 20 yıla yakın hapsi isteniyor.

Öte yandan mahkeme jürisinin konuyu 15 saatten fazla müzakere ettiği aktarılıyor.

İnsan hakları aktivisti Warren hakkında dava açan savcılar söz konusu iki göçmenin ihtiyaç sahibi olmadığını ve göçmenleri barındırmanın suç olduğunu söylüyor.

1_79

ÖNEMLİ BİR KONUYU İFŞA ETMİŞTİ

Öte yandan Warren'ın tutuklanmasının arkasında iki göçmene yardım etmesinden çok daha önemli bir konu olduğu düşünülüyor.

Sınırda insan hakları için mücadele eden Amerikan vatandaşı Scott Warren, göçmenlerin kullandığı su şişelerini tekmeleyerek deviren sınır devriyelerini görüntülemiş ve bu görüntüleri yayınlamıştı.

2018'in Mayıs ayında gerçekleşen olaydan yalnızca birkaç saat sonra tutuklama gerçekleşti ve Warren hakkında “Yasa dışı göçmenlere yardım ederek kanunları çiğnemek” gerekçesiyle dava açıldı.

AVRUPA'DA DA AYNI UYGULAMA SÜRDÜRÜLÜYOR, GÖÇMENLERE YARDIM EDENLER TUTUKLANIYOR

OpenDemocracy adlı internet sitesinde yer alan araştırma, Avrupa genelinde sığınmacılara yiyecek, barınma, ulaşım ve diğer “temel insani yardım” sağladığı için 250 kişinin tutuklandığını duyurmuştu.

Çalışmaya göre 2015'ten bu yana İtalya, Yunanistan, Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya ve Danimarka'nın da içerisinde bulunduğu 14 Avrupa ülkesinde tutuklanan, soruşturma geçiren ve hapis veya para cezasıyla tehdit edilen kişiler olduğu tespit edildi.

Geçen yıl ciddi oranda artan vaka sayısı, bir önceki yıla göre iki katına çıktı. Sadece 2018'de 100 olay yaşanırken, bu kişiler resmi belgesi olmayan sığınmacılara yiyecek, ulaşım veya diğer yardımlarda bulunduğu için tutuklandı veya ceza aldı.

SIĞINMACILARI BOĞULMAKTAN KURTARDIĞI İÇİN TUTUKLANDI

Yaşanan örnekler arasında Yunanistan'da sığınmacıları boğulmaktan kurtardığı gerekçesiyle 30 yıl ceza almakla karşı karşıya gelen İspanyol bir itfaiye görevlisi de var.

EN BÜYÜK SUÇLARDAN BİRİ BARINMA İMKANI SAĞLAMAK

Yine ırkçı politikaların kıskacında kalan Avrupalılar arasında İtalya sınırında sığınmacılara barınma ve yiyecek sağlayan Fransız bir zeytin üreticisi ve küçük çocuklu bir aileyi taşıdığı için suçlanarak para cezasına çarptırılan 70 yaşında Danimarkalı yaşlı bir kadın da bulunuyor.

 

Haber Ara