Dolar

32,5672

Euro

34,7439

Altın

2.410,59

Bist

9.645,02

'Meksika duvarı' ABD'ye pahalıya patlayacak

Duvarın 21.6 milyar doları bulabileceği ve üç yılı aşkın bir sürede yapılabileceğini içeren metnin, İç Güvenlik Bakanı John Kelly'ye sunulması bekleniyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-10 18:20:44

'Meksika duvarı' ABD'ye pahalıya patlayacak

Reuters'ın gördüğü raporun önümüzdeki günlerde İç Güvenlik Bakanı John Kelly'ye sunulması bekleniyor. Ancak yönetimin mutlaka rapordaki önerileri izlemesi gerekmiyor.

Planda ABD-Meksika sınırında 2,000 kilometrelik tel örgü ve duvar inşasının üç aşamada yapılması öngörülüyor.

Sınırda şuan mevcut olan 1,046 kilometrelik güçlendirilmiş sınır hattıyla birlikte, yeni yapı tüm sınırı boydan boya kapatacak ve 2020 yılında tamamlanacak.

İç güvenlik bakanlığı raporun varlığını doğrulamazken, bir Beyaz Saray sözcüsü de resmen başkana sunulmamış bir rapor hakkında görüş belirmek için erken olacağını söyledi.

Raporda bakanlığın duvarın finansmanın Nisan veya Mayıs ayında Kongre'den onaylanabileceği, böylece Eylül ayında inşaata başlamak için müteahhitlerle gerekli sözleşmelerin yapılması için yeterli zaman kalacağı belirtiliyor.

DUVARIN ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR

Belirtilen maliyetin finansman zorlukları ve yasal sorunların yanı sıra, dağlık veya duvar yapımına uygun olmayan bölgeler de raporda öngörülen duvarın önündeki fiziki engeller olarak gösteriliyor. Ayrıca, özel mülkiyetteki bazı arazilerin de kamulaştırılmasının gerekebileceği ifade ediliyor.

Öte yandan ABD hükümeti, Uluslararası Sınır ve Su Komisyonu'nun ve ortak kullanılan sular hakkındaki ABD-Meksika anlaşmasının gereklerini yerine getirmek zorunda.

Rapora göre, sadece Meksika ile olan anlaşma nedeniyle duvarın maliyeti mil başına 11 milyon dolardan 15 milyon dolara yükselebilir.

 

Haber Ara