Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

Meksika dağlarında bir FBI ajanı: Ben burada delirdim

Joaquin 'El Chapo' Guzman, ülkesi Meksika'da iki kez hapisten kaçmayı başardıktan sonra sonunda ABD'ye sınırdışı edildi. 'Günümüzün en kötü şöhretli suçlusu' diye tanımlanıyordu. Şimdi ABD'ye iadesinden yaklaşık iki yıl sonra, Sinaloa Karteli'ne liderlik yapmak ve ABD'ye 14 milyar dolar tutarında eroin ve kokain sokmakla suçlandığı mahkeme başladı. Mahkemeye çıkan tanık FBI ajanı Rodriguez'in anlattıkları ise ABD'nin istihbarat ağını gözler önüne serdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-12 16:50:00

Meksika dağlarında bir FBI ajanı: Ben burada delirdim

TIMETURK | ÇEVİRİ

Tutuklu uyuşturucu baronu “El Chapo” lakaplı Joaquin Guzmn'ın davası ABD'de devam ediyor. Yüzyılın davası olarak görülen mahkemeler New York kentinde görülürken, gizli bir tanığın ifadesinde yer alan “Chupeta (Emzik)" lakaplı kişinin eski Kolombiya Devlet Başkanı Ernesto Samper olduğunun iddia edilmesi gözleri yeniden mahkemeye çevirdi.

Dava sürerken ABD'nin Güney Amerika üzerindeki istihbarat ağı bir bir ortaya çıkmaya başladı. Mahkemede tanıklık yapan FBI ajanı Rodriguez, ABD'nin El Chapo'ya ne kadar yakın olduğunu gözler önüne serdi.

SİBER GÜVENLİK UZMANI FBI AJANI

Rodriguez yıllar önce Kolombiyalı, El Chapo olarak bilinen Meksika uyuşturucu lordu Joaquín Guzmán Loera tarafından bir siber güvenlik danışmanı olarak işe alındı. Rodriguez, çok az deneyim veya örgün eğitim görmesine rağmen, El Chapo'ya diğer müşterilerinden biri tarafından tavsiye edilmişti.

Rodriguez, ilk olarak 2008 yılında Kolombiya'nın Sierra Madre dağlarındaki derinliklerinden birinde El Chapo'yu ziyaret etti. El Chapo'nun iletişim sistemini ve yağmur yağdığında sık sık bozulan kötü niyetli internet kurulumunu denetledi. Daha sonra El Chapo'nun bilgi güvenliğini artırmak ve internette çalışan ve tamamen şifrelenmiş özel bir telefon ağı kurmayı teklif ederek ayrıntılı bir plan yaptı.

Bu sofistike sistem kurulurken 3 yılın ardından Rodriguez Amerika Federal Dairesi (FBI)'ın radarına takıldı. Şubat 2010'da bir F.B.I. ajanı Rus mafyası kılığında ABD'nin New York eyalatinin Manhattan bölgesinde bir otelde Rodriguezile bir araya geldi FBI ile anlaştı.

Ardından Kolombiya dağlarında büyük bir ajanlık faaliyetine girişti. El Chapo'nun telefon görüşmelerinin ve kısa mesajlarını büyük bir cesaret ile toplamaya yardım etti. Bu mesajların içinde aralarında karısına ve sevgilisine gönderdikleri düzinelerce SMS'ler de vardı.

ŞİFRELİ TELEFONLAR ÜRETTİ

Al Chapo'nun uyuşturucu çetesinin 100 üyesi sadece telefonlarında üç haneli uzantıları arayarak birbirleriyle güvenli bir şekilde konuşabiliyordu. Bu telefonların yazılımlarını FBI ajanı Rodriguez yaptı. Al Chapo'nun ekibine telefonları nasıl kullanacaklarını bile öğretti.

Fakat tanıklara göre uzun zamandır meraklı olmak isteyen bir kişi olan El Chapo, daha fazlasını istedi. O uzman, suç lordunun ayrıca, eşi Emma Coronel Aispuro'ya ve eski Meksikalı milletvekili de dahil olmak üzere iki sevgilisine verdiği “özel telefonlara” FlexiSPY adında bir casus yazılım yüklemesini istediğini söyledi.

İLK TEMAS MEKSİKA İNTERNET SİTELERİNE YAPILDI

Al Chapo'nun son olarak internet kafelere dokunma görevinden kısa bir süre sonra, Chapo'nun gizli dağ mağaralarına polis tarafından baskın düzenlendi. O baskının ardından Rodriguez FBI ile bağlantı kurarak güvene alınmasını istedi. Tam 2 zorlu yılın ardından Rodriguez, Meksika dağlarından ABD'ye kaçmayı başardı.

MAHKEME SALONUNDA KORKU BAKIŞLARI

Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtıktan sonra, Rodriguez bir yıl içinde “sinir krizi” geçirdiğini söyledi. Hatta dağlarda 'delirdiğini' ifade etti. Hastaneye yatırıldı ve elektrokonvülsif tedavi ile tedavi edildi.

Bu hafta, daha iyi görünüyordu, tamamen iyi olmasa da, jüri üyelerine şu anda ilaç kullandığını ve bir psikiyatr gördüğünü söyledi. İfadesini tamamladığında, Rodriguez tanık kürsüsünü terk etti ve endişeyle AL Chapo'nun bakışlarından kaçınarak mahkeme salonunun dışına çıktı.

Kaynak: Alan Feuer / Newyork Times

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara