Dolar

32,5422

Euro

34,8890

Altın

2.431,25

Bist

9.645,02

Meksika'da yeni bir toplu mezar daha bulundu

Hükümet destekli Ulusal Arama Komisyonu (CNB), Meksika'nın merkezi Guanajuato eyaletindeki toplu mezarlarda en az 59 ceset bulunduğunu duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-29 16:31:34

Meksika'da yeni bir toplu mezar daha bulundu

Cesetler genç yaşta insanlara ait

Komisyonun Salvatierra bölgesinin başkanı Karla Quintana, “Çeşitli gizli mezarlarda 59 ceset bulduk, üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz başka noktalar da var. Büyük çoğunluğu genç insanlar, bazen çok genç, muhtemelen aralarında ergenler de var” dedi.

Olası toplu mezara ilişkin bilgiler ilk olarak iki hafta önce ortaya çıktı. CNB, eyalet ve federal yetkililerle koordineli olarak aramaya geçen hafta başladı.

Yetkililere göre, aramaya 80'den fazla kişi katıldı ve en az 52 kazı yapıldı. Uyuşturucu ve akaryakıt kaçakçılığına karışan Santa Rosa de Lima ve Jalisco Nueva Generacion iki kartel arasındaki çıkar savaşı nedeniyle, Guanajuato eyaletindeki şiddet son aylarda arttı.

Temmuz ayında, ağır silahlı kişiler Irapuato kentinde eski uyuşturucu bağımlılarına yönelik bir rehabilitasyon merkezine saldırmış, saldırıda 27 kişi öldürülmüştü.

Ağustos ayı başlarında, Santa Cruz yetkilileri, "El Marro" olarak da bilinen Santa Rosa de Lima karteli lideri Jose Antonio Yepez'in halefi Adan Ochoa'nın Ekim ortasında tutuklandığını duyurdu.

download_31

40.000 kişi kayıp

Meksika'nın diğer bölgelerindeki uyuşturucu kartelleri, kurbanların cesetlerini yıllardır birkaç toplu mezar kazarak ortadan kaldırıyor.

Bu yılın Mayıs ayında, en az 25 kişinin cesedinin kalıntıları, Jalisco eyaletindeki batı Meksika şehri Guadalajara'nın dışında bir toplu mezarda gömülü olarak bulundu.

2019'da ülkede tahmini 100 ceset bulunan en az üç toplu mezar bulundu.

Bundan bir yıl önce, Veracruz'da 166 kişinin kalıntıları çıkarılırken, 2017'de aynı eyalette 250 ceset daha bulundu.

Hükümet, 2006 yılında ülkenin güçlü uyuşturucu kartelleriyle savaşmak için orduyu konuşlandırdığından beri Meksika'da yaklaşık 5.000 ceset içeren 3.000'den fazla işaretsiz mezar bulundu.

Resmi rakamlara göre, eski Başkan Felipe Calderon hükümeti aynı yıl uyuşturucu kaçakçılarına karşı savaşını başlattığından beri Meksika'da tahmini 250.000 kişi hayatını kaybetti.

En son şiddet dalgasına yanıt olarak, 2018'de Obrador hükümeti, bazı sıcak noktalarda binlerce askeri ve ulusal muhafız birliğini konuşlandırdı.

El Cezire

Haber Ara