Dolar

32,5059

Euro

34,9169

Altın

2.447,53

Bist

9.711,72

Meksika’da morglarda yer kalmadı, cesetler tırlarda tutuluyor

Meksika’da rekor seviyelere ulaşan suç oranı yüzünden morglarda ve mezarlıklarda yer kalmaması nedeniyle cesetler soğutuculu tırlarda tutuluyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-18 17:49:14

Meksika’da morglarda yer kalmadı, cesetler tırlarda tutuluyor

Artan organize suç ile mücadele eden Meksika, mezarlıklarda ve morglarda yer bulma sıkıntısı ile boğuşuyor. Guadalajara kentinin dış mahallelerindeki bir deponun yakınlarına park edilmiş halde duran içi ceset dolu soğutuculu tır mahalle sakinlerinin tepkisini çekerken, yerel yetkililer olay hakkında soruşturma başlatacağını açıkladı.

Şehir genelindeki morglarda yer kalmaması sonrasında soğutuculu tıra yüklenen 157 ceset Guadalajara kentinin dış mahallelerindeki bir deponun yakınlarına park edildi.

​Tırdan yayılan koku ve bölgeyi sineklerin basmasından şikayet eden mahalle sakinlerinin talepleri üzerine yerel yetkililer sorunu çözmek adına soruşturma başlattı.

Jose Luis Tovar adlı bir mahalle sakini, "Mahallemizde bir sürü çocuk var. Hepimiz hasta olabiliriz" açıklaması ile tepkisini dile getirdi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Jalisco eyaleti İnsan Hakları Komisyonu müfettişi Javier Perlasca, "Bu durum bir hataydı. Kurbanların ailelerine acı verdiği gibi mahalle sakinlerini de rahatsız ediyor" dedi. Cesetlerin düzgün bir şekilde gömülmeleri gerektiğini vurgulayan Perlasca, "İnsanları öfkelendiren ve yaralayan bu durumu değiştirmenin zamanıdır" yorumunda bulundu.

'800 KAPASİTELİ YENİ BİR MEZAR YAPILACAK'

Yaşan gelişmelerle ilgili bir açıklama da Jalisco Adli Tıp Kurumu Başkanı Luis Octavio Cotero'dan geldi. Cotero, "Mezarlıklarda cesetleri gömebileceğimiz yer kalmadı. 800 ceset kapasiteli yeni bir mezarlık yapılacak" açıklamasında bulundu.

Artan şiddet olayları ile morglarda yer kalmamasının ülke genelinde baş gösteren bir sorun haline geldiği belirtilirken bazı eyaletlerde morgların tamamen dolduğu açılandı.

SAVCILIK OFİSİ ÇALIŞANLARI MORGDAN GELEN KOKU ÜZERİNE İŞ BIRAKTI

Geçen yıl Guerrero eyaletinin güneyindeki bir morg yakınındaki savcılık ofisinde çalışanlar, morgdan gelen kokular sebebiyle çalışmayı bıraktıklarını açıklamıştı.

Veracruz eyaletinde bu ay içerisinde keşfedilen toplu mezar sonrası ise tepkiler giderek artamaya başladı.

Yetkililer, El Ezbol narko mezarlığında iki hafta önce bulunan ülkenin en büyük toplu mezarlarından birinde 33 çukurda 174 cesedin kalıntılarına ulaşmıştı.

Yakınlarının cesetlerinin akıbetini öğrenmek için bu ay içerisinde keşfedilen Veracruz eyaletindeki toplu mezara gelen kurban aileleri, yetkililerden bilgi almaya çalışmıştı.

2018'İN İLK YARISINDA 16 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Meksika'da yaşanan şiddet olayları sonucunda bu yılın ilk yarısında 16 bin kişi hayatını kaybetti. 2017'de yüzde 17 oranında artış ile ölü veya kayıp sayısı 25 binin üzerinde kaydedilmişti.

Meksika'da hükümetin örgütlü suça karşı savaş ilan ettiği Aralık 2006'dan bu yana şiddet olaylarında 200 bin'den fazla kişinin öldüğü ve ya kaybolduğu belirtildi.

Haber Ara