Dolar

32,5099

Euro

34,9393

Altın

2.430,53

Bist

9.716,77

Meksika'da günde ortalama 10 kadın öldürülüyor

Meksika Güvenlik ve Vatandaş Koruma Bakanı'na göre, ülkede yaşanan olaylardan 308'i kadın cinayetleri olarak sınıflandırılıyor ancak sözkonusu cinayetlerin belli kanıtlara dayandığı, kadın cinayetlerinin daha düşük sayıda gösterildiği iddia ediliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-11 16:42:09

Meksika'da günde ortalama 10 kadın öldürülüyor

Hükümet verilerine göre, 2020'nin ilk dört ayında Meksika'da 987 kadın ve kız çocuğu öldürüldü. Ülkede her gün yüzlerce acil durum çağrısı yapıldığı bilgisi paylaşılıyor. Meksika Güvenlik ve Vatandaş Koruma Bakanı'na göre, ülkede yaşanan olaylardan 308'i kadın cinayetleri olarak sınıflandırılıyor ancak sözkonusu cinayetlerin belli kanıtlara dayandığı, kadın cinayetlerinin daha düşük sayıda gösterildiği iddia ediliyor. 

Meksika'da bir grup kadının ülkedeki kadın cinayetlerini protestosu sırasında, Cancun şehrinin belediye binasına girmeye çalışması üzerine polis göstericilerin üzerine ateş açtı.

Cancun'daki protesto olaylarında dört gazeteci yaralandı. Gazetecilerden ikisinin yaralandığı 8 protestocunun ise tutuklandığı belirtildi.

Cancun'da, kaybolduktan birkaç gün sonra öldürüldüğü ortaya çıkan 20 yaşındaki Bianca Alexis Lorenzana için düzenlenen protestolar, Lorenzana'nın annesinin çağrısıyla başlamıştı. Protesto sırasında Anne Lorenzana'nın “Hepsini yakın çünkü Alexis bunu sizin için yapardı” demesi üzerine, bazı protestocular camları kırıp önce yerel savcılığın ofisine ve belediye binasına yürüdü.

Protestocular belediye binasına yaklaştığı sırada polisler engellemek amacıyla kalabalığın üzerine ateş açtı. Eyalet valisi Carlos Joaquin, memurlara kalabalığı dağıtmak için ateş açmalarını emreden yerel polis şefine ait olduğunu belirtti.

Joaquín bir tweetinde, “Protestoculara yönelik herhangi bir tehdit veya saldırıyı tamamen reddediyorum. Bugün planlanan yürüyüşlerde saldırı ve silah olmaması emrini verdim. Buna aykırı emirler veren sorumsuz kişiyi araştıracağım” dedi.

Günde ortalama 10 kadın cinayeti

Cancun'daki protestodan önce göstericiler, 17 yaşındaki Amber Viridiana Uicab'ın öldürülmesini protesto ediyordu.

Meksika'da günde ortalama 10 kadının öldürüldüğü kaydediliyor. Cinayetlerden ülkenin solcu başkanı Andres Manuel Lopez Obrador sorumlu tutuluyor. Feminizm karşıtı olarak tanınan Obrador, muhafazakâr siyasilerle ittifak yapmakla suçlanıyor.

 

Haber Ara