Dolar

32,4864

Euro

34,9557

Altın

2.435,40

Bist

9.716,77

Meksika’da başkan artık 'AMLO'

Meksika’da başkanlık seçimlerini kazanan ve Latin Amerika’da AMLO unvanıyla tanınan Andres Manuel Lopez Obrador’a seçim öncesi dünyanın solcu liderlerinden yoğun destek geldi. Rafael Correa’dan Cristina Fernandez ve Dilma Rousseff’e kadar birçok liderin Obrador’u desteklediği aktarıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-02 16:14:10

Meksika’da başkan artık 'AMLO'

TIMETURK | ÇEVİRİ

Brezilya'nın İşçi Partisi Eski Başkanı Dilmia Rousseff, AMLO kazanırsa bunun sadece Meksika için değil bütün Latin Amerika için de zafer olacağını dile getirdi. Eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez ve yine Ekvator Eski Devlet Başkanı Rafael Correa da benzer duyarlılığı paylaştı. Fernandez de Obrador'un sadece Meksika için değil bütün Latin Amerika için umut olacağına değindi. Correa da tweetinde “AMLO Latin Amerika ve Meksika için büyük bir umut, taze bir nefes olacaktır” diye yazdı.

SOL'DA SAFLAR SIKLAŞTI

Kolombiya'nın eski başkanlık adayı ve seçimden yeni çıkan solcu lider Gustavo Petro ise politikanın Latin Amerika'da değişmeye başladığını belirten bir tweet attı. AMLO'nun kampayasından taraftarlarıyla bir fotoğraf paylaşan Petro, “Latin Amerika'da politikanın değişmeye başladığı an. Sosyal savaşçılar yeni fikirlerle dünyayı değiştirmeye hazır. İlerleyen Lopez Obrador” diye paylaşımda bulundu.

Güney Amerika Uluslar Birliği Genel Sekreteri Ernesto Samper de Petro ile aynı fikirde olduğunu “AMLO'nun zaferi, sosyal adalet ve bağımsızlığa bağlı hükümetlerle sarkacın Latin Amerika'ya dönmesinin başlangıcı olacak” diyerek belirtti.

Öte yandan Şilili film yapımcısı ve sosyalist politikacı Marco Enriquez-Ominami Meksika'nın seçim galibi lideriyle bir pozunu paylaşarak, “Umut, Meksika'da Lopez Obrador'un elinde zafer olabilir. Latin Amerika'da barış ve refah, değişim için bütün kuvvet onun ve Meksika halkının olsun” diyerek paylaşımda bulundu.

MELENCHON VE CORBYN DE DESTEK VERDİ

Yeni lidere destek ise sadece Latin Amerika'dan gelmedi. Fransa'nın solcu liderlerinden ve Başbakanlık eski adayı Jean-Luc Melenchon da AMLO ile fotosunu paylaştı. “Franda'dan Meksika halkını sevgiyle kutluyoruz. Lopez Obrador ile zafer yaklaşırken, zaferle birliklte büyük bir milletin yeniden dirilmesi ve dünya için uyanma umudu da yaklaşıyor” diye ekledi.

İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ise İspanyolca tweet atarak seçimlerin barışçıl olacağı, demokrasi ve insan haklarının zafer kazanmasını umduğunu dile getirdi. AMLO'dan ismen bahsetmese de Meksikalı liderin arkadaşı olduğu bilinmekte.

 

Haber Ara