Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Mekke’den ve Kudüs’ten yansıyanlar

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-03 08:08:11

Mekke’den ve Kudüs’ten yansıyanlar

İslam ülkeleri Mekke'de güçlü bir irade ortaya koyabilseydi Kudüs'ten o yürek yakıcı görüntüler gelmezdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 14. İslam Zirvesi'ne katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mekke'de umre ibadeti için kutsal topraklarda bulunan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Merkezi'ndeki iftarda Çavuşoğlu'na gösterilen samimi ve yoğun ilgi oldukça dikkat çekiciydi.

Diğer ülkelerin liderlerinin ve hatta ev sahibi Suudi Arabistan'ın yöneticilerinin koruma ordularıyla hareket ettiği bir ortamda vatandaşla bir bakanın kaynaşmasını gösteren o görüntüler hiç şüphesiz Mekke'den yansıyanlar arasında en güzeliydi.

Bir başka güzel görüntü de Sudanlı bir kadının zirve için Mekke'de bulunan Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdülfettah El-Burhan'ın yüzüne sivil hükümet istediklerini haykırmasıydı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Mescid-i Haram'daki ihramlı görüntüsü gündeme damgasını vurdu.

Darbeci diktatörün sırtını Kâbe-i Muazzama'ya ve yüzünü kameralara dönerek dua etmesi Arap sokağında alay konusu oldu ve “Pusulayı şaşırmış” yorumları yapıldı.

Suudi Arabistan mübarek Ramazan ayının son günlerinde Mekke'de düzenlediği üç zirveyle şov yaparken, zirvelerden kâğıt üzerinde kalacak kınamaların dışında bölgenin ve İslam coğrafyasının yararına herhangi bir sonuç çıkmadı.

İİT Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde “Filistin halkının meşru haklarıyla bağdaşmayan barışçıl çözüm önerilerinin reddedildiği” ifade edildi ve Kudüs'ün İsrail'in başkenti ilan edilmesi kınandı.

Katar'ın zirveye davet edilmesi, Riyad'ın Doha'yla tüm ilişkilerini kesmesinin ardından ilk kez bir Katar uçağının Cidde'ye inmesi, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed'in zirveye katılmaması ve Kral Selman'ın Katar'ı temsilen Mekke'de bulunan Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasır Âl Sâni'yle tokalaşması medyayı İslam dünyasındaki sorunlardan daha çok meşgul etti.

Âl Sâni'yle tokalaşan bir başka isim de Bahreyn Kralı Hamed Bin İsa El-Halife'ydi ve El-Halife'nin bir süre önce yaptığı “Katar temsilcisinin bulunduğu hiçbir toplantıya katılmayacağız” açıklaması hatırlandı.

Mekke'den yansıyan bir başka ilginç görüntü de Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Es-Serrac'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'la gerçekleştirdiği görüşmeydi.

Es-Serrac görüşmede net bir şekilde “Hafter'i silah ve parayla destekleyen ülkeler cinayetlerine ortaktır” mesajı verdi.

Son günlerde İslam dünyasının bir gözü Mekke'de ve bir diğeri de Kudüs'teydi.

İsrail, Doğu Kudüs'ün 1967'de işgalinin yıldönümünü “Kudüs'ün Birleştirilme Günü” adıyla kutluyor.

Fanatik Yahudi örgütleri günlerdir kutlamalar çerçevesinde Mescid-i Aksa'ya kalabalık gruplar halinde baskın düzenleme çağrıları yapıyordu.

O baskın dün gerçekleşti.

Binden fazla Yahudi Mescid-i Aksa'ya girdi ve işgal güçleri Ramazan'ın son on günü dolayısıyla Mescid-i Aksa'da itikâfta olan cemaate vahşice saldırdı.

İslam ülkeleri Mekke'de güçlü bir irade ortaya koyabilseydi Kudüs'ten o yürek yakıcı görüntüler gelmezdi.

İşgal güçleri Mescid-i Aksa'yı kirletmeye ve savaş alanına döndürmeye cüret edemezdi.

***

Ramazan ayının son günündeyiz.

Yarın bayram…

Yüce Rabbim tuttuğunuz oruçları, kıldığınız namazları, verdiğiniz zekât ve sadakaları, Kur'an tilavetlerinizi kabul etsin.

Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte nice Ramazanlara ve bayramlara kavuştursun.

Ülkemizi ve tüm Müslümanları her türlü kötülükten ve felaketten korusun.

Bayramınız mübarek olsun.

Haber Ara