Dolar

32,5303

Euro

34,7449

Altın

2.486,86

Bist

9.524,59

Mehmet Görmez: Irak işgali olmasaydı IŞİD olmayacaktı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 'Eğer uzun süre Afganistan işgali olmasaydı bu işgalin gölgesinde ne Taliban ne Kaide olacaktı. Irak işgali olmasaydı ne IŞİD ne diğerleri olacaktı.' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 17:43:19

Mehmet Görmez: Irak işgali olmasaydı IŞİD olmayacaktı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuzey Lübnan ve Trablus Müftüsü Malik Şaar ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Eğer uzun süre Afganistan işgali olmasaydı bu işgalin gölgesinde ne Taliban ne Kaide olacaktı. Irak işgali olmasaydı ne DAEŞ ne diğerleri olacaktı" dedi.

 

Görmez, İslam dünyasında yaşanan gelişmelerden Müslümanların dersler çıkarması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün İslam dünyasında sözün tükendiği noktada bulunuyoruz. Bütün din adamlarına ve dini müesseselere çok daha büyük görevler düşüyor. Yaşadığımız bütün acıların harici sebeplerini biliyoruz fakat dahili sebepler var oldukça harici sebepler İslam dünyasını karıştırmaya devam edecektir" diye konuştu.

İslam dünyasında yaşanan sorunların harici sebeplerinin yanında dahili sebepleri de olduğuna dikkati çeken Görmez, "Dahili sebeplerin başında, bilhassa şiddet ve terörü besleyen cinayet şebekelerinin kendi konumları için İslam'dan meşruiyet bulmaya çalışmaları gelir. Burada İslam dünyasında yaşanan fetva kargaşasının etkisini de unutmamak gerekir. Bu tür eylemlere meşruiyet kazandıran fetvaların İslam'da hiçbir geçerliliği yoktur" ifadelerini kullandı.

Görmez, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'nın avlusuna girerek bir ayin gerçekleştirmesine ilişkin, "Hep birlikte maalesef Mescid-i Aksa'nın saldırılara maruz kaldığı günlerden geçiyoruz. Bütün bunlar İslam dünyasının özeleştiri yapma zorunluluğunu ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Müftü Şaar ise İslam dünyasının yaşadığı zor şartların gelecekteki istikbali için umut verici bir başlangıç olacağını belirterek, "İslam dünyası evrensellik düşüncesinden maalesef son dönemlerde biraz uzaklaştı. Bu evrensellik yerine daha çok mezhebi ve grupsal tercihler öne çıktı. Önümüzdeki dönemlerde inşallah bu dar çerçeveli yaklaşımdan ziyade İslam'ın evrensel yönünü tekrar öne çıkarabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Temel İslami kurumların ortadan kaybolmasıyla pek çok sivil toplum kuruluşunun ortaya çıktığına dikkati çeken Şaar, "Türkiye'de siz başkanın varlığı sebebiyle bunu hissetmemiş olabilirsiniz ama temel İslami kurumlar olmayınca camiler alimlerden boşaldı, insanlar cahilleri baş edindiler. Birtakım dini gruplar cahillerin eline düştü" yorumunda bulundu.

 

Haber Ara