Dolar

32,5871

Euro

34,8408

Altın

2.508,21

Bist

9.693,46

Mehmet Genç: Osmanlı'da kimse dilenmedi

Tarihçi Dr. Mehmet Genç, konuk olduğu bir programda Osmanlı'nın sosyal hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Genç, 'Osmanlı'da kimse dilenmez ve ekmek çalmazdı' ifadelerini kullandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-03 12:23:28

Mehmet Genç: Osmanlı'da kimse dilenmedi

Mehmet Genç'in sohbetinden öne çıkanlar şöyle:

"Kahve Yemen'den geliyor. Habeşistan kaynaklı. Önce Kahire'ye oradan Avrupa'ya sonra İstanbul'a geliyordu.

İstanbul'un nüfusu diyelim 17. ve 18. yüzyılda 500 bin ila 1 milyon arasındaydı. Sende bin ton kahve kullanılıyordu. O hesaba göre şu anda İstanbul'da 40-50 bin ton kahve tüketilmesi gerekir ama sanmıyorum.

Osmanlı'da kimse dilenmedi

Osmanlı sokaklarında hiç dilenci yoktu. Bunları araştırdık ki herkesin ihtiyacı görülüyor kimsenin dilenmeye ihtiyacı yok. Osmanlılar bunu başardı. Müslüman dilenme zilletine düşemez ama yemeği yoksa dilenebilir. Müslümanın bir günlük yiyeceği varsa dilenmeye hakkı yoktur. Osmanlı sadece Müslümanlara değil herkese bir günlük yemek hakkını sağlıyordu.

Zengin veya fakir, Müslüman veya gayrimüslim:Herkesin yiyecek ekmeği vardı

Osmanlı'nın köylere kadar giren imaret, zaviye ve kervansaraylar insanlara hizmet sunuyordu, vakıf yoluyla. Kim olursa olsun zengin veya fakir; Müslüman veya gayrimüslim herkes faydalandı. Gıda ihtiyacı olan herkes bu merkezlerden faydalandı. Kimsenin ekmek çalmasına Osmanlı'da gerek yoktu. Karnını doyuracağı yerler hep vardı. Kim olduğu fark etmez. Zengin veya fakir, Müslüman veya gayrimüslim.

İnsanlık ilk ziraatı 10 bin yıl evvel yaptı

Şu anda dünyanın nüfusu 8 milyar civarında. İnsanlık bundan 10 bin sene evvel ilk ziraatı yaptı. İlk kez kendisi bitki ve hayvanları yetiştirmeye kalktı. Bunu yapıncaya kadar dünyada 2 ila 20 milyon arasında insan yaşadığı kabul ediliyor. En fazla 15 milyon, büyük ihtimalle. Bu tarihten sanayi devrimine kadar 1 milyara yaklaştı. Ortalama ömür süresi de çok düştü. Kapitalizmin başarısı, 19. yüzyıldan sonra en muazzam nüfusunu artırdı hem de yaşı artırdı." (Yeni Şafak)

Haber Ara