Dolar

32,5344

Euro

34,9360

Altın

2.439,30

Bist

9.716,77

Mehmet Ağar, tanık olarak dinlenildi

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün mülkiye yapılanmasına ilişkin eski İstanbul Valisi Mutlu ile eski İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 15 eski vali ve kaymakamın yargılandığı davada, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ı tanık olarak dinledi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 18:43:45

Mehmet Ağar, tanık olarak dinlenildi
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "mülkiye" yapılanmasına yönelik eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da arasında bulunduğu biri firari 11'i tutuklu 15 eski vali ve kaymakamın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın duruşmasının öğleden sonraki bölümünde, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar tanık olarak dinlenildi.

Ağar, bir cenazeye gittiğini ve bu nedenle geciktiğini belirterek, sanık Hüseyin Çapkın ile ilgili beyanlarda bulundu.

Tanık Ağar, Çapkın'ın özel hayatında mazbut, muhafazakar ve dürüst bir insan olduğunu ifade ederek, mesleki anlamda da başarılı hizmetleri olduğunu söyledi. Daha sonraları siyasete atıldığını anlatan Ağar, sanık Çapkın'la bağlarının yine devam ettiğini belirterek, hakkında hiçbir olumsuz duyumunun olmadığını dile getirdi.

Çapkın'ın avukatının, "İddianamede, müvekkilimin örgüt tarafından parlatılarak belli makamlara geldiği iddiası var. Sizin bu iddiaya ilişkin bir duyumunuz oldu mu?" sorusuna, Ağar ''1993'te terör olayları yüksekti. Gaziantep de bu konuda kritik bir şehirdi. Çapkın'ı Gaziantep'e atadık. Kendi dönemimle ilgili net olarak söyleyebilirim, Gaziantepli bir milletvekili Tansu Çiller'e söylemiş. O da bana söyledi. Büyük bir memnuniyetle kabul ettim. Kesinlikle benim inisiyatifimle oldu. O dönemde güçlü idim daha yüksek bir göreve de atayabilirdim. Ancak o dönemde Gaziantep bizim için önemliydi. Mahcup da olmadım. O tür bir duyumum olmadı. Çapkın, zaten çok parlak bir adamdı." cevabını verdi.

Çapkın'ın avukatının "Çapkın'ın FETÖ/PDY yapılanması ile ilgili herhangi bir iltisakını veya yakınlığını gördünüz mü?" sorusu üzerine Ağar, FETÖ'nün sadece darbe girişiminde bulunan bir terör örgütü olmadığını aynı zamanda casusluk faaliyetleri içinde Türkiye aleyhine çalışmalar yürüten bir örgüt olduğunu belirterek, "Benim tanıdığım Hüseyin Çapkın, böyle alçaklıkları art arda sergileyen bir örgüte müzahir olacak bir yapıya sahip değil. Bizim polisimize, askerimize, çocuklarımıza kurşun atacak bir yapıya asla sahip olamaz." ifadesini kullandı.

Tanık beyanlarının ardından, sanıklar taleplere ilişkin söz aldı.

Tutuklu sanık Hüseyin Çapkın söz alarak, itirafçı olan eski Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar'ın beyanlarından bahsetti. Dolar'ın ifadesinde kendisiyle ilgili olarak FETÖ'cü emniyet müdürlerine karşı olduğunu söylediğini anlatan Çapkın, Dolar'ın itiraflarında, İstanbul'da görevli 141 emniyet müdürünün FETÖ'cü olduğunu söylediğini belirterek, bu isimlerin çoğunun kendisinden önce İstanbul'da görevlendirildiğini, bir kısmının da kendisi döneminde görevlendirildiğini kaydetti. Sanık Çapkın, İzmir'den getirdiği rütbeli personelin başarılı olduğunu sadece Nazmi Ardıç'ın başlarına bela olduğunu ifade ederek, ''İşte 10 taneden bir tane çürük çıktı.'' dedi. Çapkın, önce tahliyesini ardından beraatini talep etti.

Mahkeme başkanının, "Bu kadar çok FETÖ'cünün o dönem emniyette olmasını hiç fark etmediniz mi?" sorusu üzerine Çapkın, "Bugünkü bilgilerin onda biri o gün bilinseydi, kesinlikle ifşa ederdik. Ancak o dönemde bunların FETÖ'cü oldukları bu şekliyle bilinmiyordu." değerlendirmesini yaptı. Mahkeme başkanının HTS kayıtlarına ilişkin sorularına da cevap veren Çapkın, HTS kayıtlarında yer alan 20 Aralık 2013'te Amerika'dan gelen iki mesaj ile yapılan 20 saniyelik görüşmenin ise kızına ait olabileceğini öne sürdü.

- Eski Vali Mutlu'dan ''Torun teşekkürü''

Tutuklu sanıklarından eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da söz alarak, duruşma arasında 40 günlük olan ilk torununu görme fırsatı yakaladığını dile getirip bu fırsatı verdiği için mahkeme başkanına teşekkür etti.

Sanık Mutlu, mahkemeye celse arası gelen evrakların kendi lehine olduğunu savunarak, ''FETÖ'ye iltisakı nedeniyle meslekten ihraç edilen ve 25 Aralık kumpas soruşturmasını yürüten eski savcı Muammer Akkaş, söz konusu dönemde görevimi yapmadığım gerekçesiyle hakkımda 'görevi kötüye kullanma' suçundan suç duyurusunda bulundu. Bununla ilgili olarak dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, benimle ilgili şikayetin işleme konulmamasına karar vermiştir." diye konuştu. Mutlu, söz konusu kararın 4 Ağustos 2014 tarihinde verildiğine dikkati çekerek, bir buçuk yıldır tutuklu olduğunu aktarıp tahliyesini talep etti.

Duruşma, diğer sanıkların taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

Haber Ara