Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Medvedev: Suriye halkı karar vermeli

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Suriye'deki hava operasyonlarının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı korumak değil, teröristlerle savaşmak amacıyla yapıldığını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-17 18:40:41

Medvedev: Suriye halkı karar vermeli

Sputniknews.com'da yer alan habere göre; Vesti V Subbotu televizyonuna röportaj veren Medvedev, Suriye'de başlatılan hava operasyonlarının Esad'ı desteklemek için yapıldığı iddialarını yalanladı. 

Başbakan Medvedev, "Hayır, bu kesinlikle doğru değil. Ülkelerini kimin yöneteceğine Suriye halkı karar vermeli. Biz sadece şu an Beşar Esad'ı meşru devlet başkanı olarak görüyoruz" dedi.

‘KENDİ ULUSAL ÇIKARLARIMIZI KORUYORUZ'

Suriye'de yaşananların son yıllarda gerçekleşen en ağır vakalardan olduğunu vurgulayan Medvedev "Bu nedenle o ya da bu lider için savaşmıyoruz, kendi ulusal çıkarlarımızı koruyoruz. Zira, Devlet Başkanımız Vladimir Putin daha önce söylemişti. Teröristleri ortadan kaldırmazsak, daha sonra Rusya'ya gelirler. Ayrıca operasyonlar için Suriye'nin meşru Devlet Başkanı Beşar Esad'dan da talep geldi" ifadelerini kullandı.

‘SURİYE'Yİ KİMİN YÖNETECEĞİ BİZİ İLGİLENDİRMİYOR'

Başbakan Medvedev, IŞİD dışında, seçilmiş ve meşru bir lider olduğu sürece Suriye'yi kimin yöneteceğinin Rusya için önemli olmadığını söyledi. Rus Başbakan "Suriye'nin liderinin kim olacağı bizi ilgilendirmiyor. Ama elbette ki İŞİD'in Suriye'yi yönetmesini istemeyiz. Medeni ve meşru bir yönetim olmalı" dedi. 

‘SURİYE KRİZİNİ TÜM ÜLKELER MASAYA YATIRMALI'

Medvedev, 2011 yılından bu yana Suriye'de süren çatışmaların sona erdirilmesine yönelik siyasi konuları, Rusya ve ABD de dahil Ortadoğu'ya barış getirilmesinden yana olan tüm ülkelerin görüşmesi gerektiğini belirtti.

‘ABD, RUSYA İLE SURİYE KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE GİTMİYOR' 

Medvedev, ABD'nin Suriye'deki terörle mücadele operasyonlarında etkili koordinasyon sağlanması amacıyla Washington'a gönderilecek Rus heyetini reddetmesine de değindi. Dün Rossiya 1 kanalında, bu durumu ‘aptalca' olarak niteleyen Medvedev, bugün ise şu mesajı verdi: "ABD bize IŞİD'le ortak şekilde mücadele etme teklifi yaptı. Cevabımız ‘Evet, buna hazırız' demek oldu. Ama sonra (Suriye'deki operasyonlar için heyet gönderme) teklifimizi reddettiler. Yanıtları saçma oldu."  

'BU NE BİÇİM BİR İŞBİRLİĞİ ŞEKLİ?'

Başbakan, Washington'ın Moskova ve Şam ile istihbarat paylaşmayı reddettiğine de dikkat çekti: "Washington, hava saldırılarımızın doğru yerleri hedef almadığını söylüyor. Onlara, öyleyse bize nereleri vurmamız gerektiği şeklinde makul bir soru yönelttiğimizde ‘Hayır, hiçbir şey göstermeyiz' diyorlar. Bu ne biçim bir işbirliği şekli?"

Haber Ara