Dolar

32,3498

Euro

35,1287

Altın

2.302,35

Bist

9.079,97

Meclis'in dokunulmazlık mesaisi bugün başlıyor

AK Parti'nin milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili verdiği kanun teklifi bugün TBMM'de görüşülecek...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-28 07:19:25

Meclis'in dokunulmazlık mesaisi bugün başlıyor

Karar Gazetesi'nin haberine göre, AK Parti'nin 135 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için 316 milletvekilinin imzası ile verdiği anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.

Özellikle hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan vekiller, komisyondaki görüşmelere kilitlenmiş durumda. AK Parti'nin teklifine göre Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak. Teklif, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekillerini kapsıyor.

PARTİLERİN TAVRI

HDP teklife karşı çıkarken CHP ve MHP kendi önerilerini açıklamakla beraber prensip olarak teklife destek vereceklerini bildirdiler. Muhalefetin hem komisyon görüşmelerinde hem de Genel Kurul'da izleyeceği strateji de netleşti. CHP komisyonda muhalefet ve son AYM'ye başvuruyu planlarken MHP ise terörle bağlantılı fezlekelerin bir an önce yargı önüne gelmesi için hareket edecek.

Dosya sayısı 600'e ulaştı

Meclis'e en son gelenlerle birlikte dokunulmazlık dosya sayısı 600'e ulaştı. Dosyaların 46'sı AK Parti, 179'u CHP, 354'ü HDP, 17'si MHP'li milletvekillerinin. 5'i de Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın dosyası. Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin sayısı da 135'e yükseldi. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 49'u HDP, 7'si MHP'li milletvekili. 135 milletvekilinden biri de Aylin Nazlıaka.

İşte CHP'nin dokunulmazlık planı

Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında önerge vererek dokunulmazlığa Başbakan ve Bakanların da dahil edilmesini isteyecek. n CHP, teklif komisyondan geçse bile genel kurulda 367 oy olamayacağı için referanduma gideceğini, AK Parti'nin bunu göze alamayacağına inanıyor. n Dokunulmazlığı kaldırılacak milletvekilleri bireysel olarak  AYM'ye başvurabiliyor. CHP de parti olarak teklifi Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle AYM'ye taşıyacak. AYM'nin değişikliği iptal edeceği bekleniyor. n Tüm dosyaları tek tek inceleyen CHP fezlekelerin büyük çoğunluğunun ‘Cumhurbaşkanına hakaretten' olmasına odaklandı. Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması CHP'lilerin en büyük endişe kaynağı.

Haber Ara