Dolar

32,3877

Euro

35,0299

Altın

2.326,65

Bist

9.139,19

MEB değişikliğe gitti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, AYM'nin 'dershaneler' ile ilgili iptal kararının ardından Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gittiği öğrenildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-08 05:05:54

MEB değişikliğe gitti

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesinin, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'daki,  "dershaneleri" ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etmesinin ardından, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda geçen yıl yapılan düzenlemede olduğu gibi yeni yönetmelikte de dershane ibaresi yer almadı. Ancak Bakanlık, bireylerin tercihleri doğrultusunda okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının üretilmesi için özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu ve yetenek kursu başlıklarında yeni kurs tanımları getirdi. "Tanımlar" başlığı altına, bilim grubu, özel öğretim kursu, kişisel gelişim kursu, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursu, yetenek kursu, ders yılı ve öğretim yılı ibareleri eklendi.

Yönetmeliğe göre, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (Felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilecek.

En az 3, en fazla 8 saat eğitim 

Özel öğretim kurslarında her bir program için haftada en az üç, en fazla sekiz saate kadar ders verilecek.

Kişisel gelişim kursları kapsamında, yabancı dil yetenek kursları çercevesinde de müzik, dans ve bale kursları düzenlenebilecek.

Okullar dışındaki kurumlarda, zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin devam ettiği programlarda eğitimler 07.00 ila 19.00 saatlerinde yapılacak.

En fazla 3 bilim grubuna izin

Yönetmeliğe göre, temel liselerde ve özel öğretim kurslarında, kurum bünyesinde kendi kategorisinde olmak üzere en fazla 3 bilim grubunun programına izin verilecek.

Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik bilim grubu programlarını uygulayan temel liselerde ve özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları en fazla 16 kişi olacak.

Dönüşüm programı kapsamında açılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam kontenjanın yüzde 40'ını geçemeyecek.

Öğrenci etüt eğitim merkezlerine ilkokul ve ortaokul öğrencileri kayıt olabilecek.

Bu yıl sonuna kadar mevcut binalarında dönüşen özel öğretim kurslarında, 2018-2019 öğretim yılı sonuna kadar, bağımsız bina girişi şartı aranmayacak.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara