Dolar

32,5827

Euro

34,7912

Altın

2.508,22

Bist

9.693,46

Mazhar Alanson: Batı emperyalizminin etkisi altında büyüdük

Kadıköy İstanbul Kitapçısı’nda “Yazar ve Okur Buluşmaları”nın konuğu olan Mazhar Alanson, sevenlerine, “Batı emperyalizminin etkisi altında büyüdük” ifadelerini kullandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-26 09:52:49

Mazhar Alanson: Batı emperyalizminin etkisi altında büyüdük

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen “Yazar ve Okur Buluşmaları”nın bu haftaki konuğu Mazhar Alanson oldu.

Resimlerini, şarkı sözlerini, notalarını, yazılarını, günlüklerini ve şarkılarının çıkış hikayesini ”Mazhar Olmak” adlı kitabında paylaşan, Kadıköy İstanbul Kitapçısı'nda sevenleriyle bir araya gelen sanatçı, yılların hızla geçtiğini belirterek, eski dönemlerde özellikle albüm çalışmaları sırasında yaşadıkları anılarından bahsetti.

Diriliş Postası'nın aktardığına göre Alanson, şarkılarının zamanla anlaşıldığına işaret ederek, “İlk zamanlar biraz anlaşılmazdı. Mesela ‘Ele Güne Karşı' uzunçalar için yapımcı, ‘Bu satmaz' dedi. Sonra yüzyılın uzunçaları seçildi. Müzik konusunda şans ve doğru insanları bulmak çok önemli” diye konuştu.

“TEK BİR ALLAH'A İNANDIĞIMIZ İÇİN ŞÜKRETTİM”

Mazhar Alanson, farklı ülkelere olan seyahatlerinden bahsederek, “Yıllar önce Hindistan'a gitmiştim, orada kafam çok karıştı. 30 binden fazla tanrıları var. Hindistan'ı gördükten sonra ben tanrı kelimesini kullanmaktan vazgeçtim, Allah kelimesini kullanmak gerek. Her şeye tapıyorlar, maymuna tapıyorlar mesela. Tek bir Allah'a inandığımız için bir yandan şükrettim” şeklinde konuştu.

“İLK YAZDIĞIM TÜRKÇE ŞARKI: GÜLLERİN İÇİNDEN”

Batı emperyalizminin etkisi altında büyüdüklerine dikkati çeken Alanson, şunları kaydetti:

“Kendimize ait şeyleri bilmezdik. Yabancı şarkıcıların hayatından haberimiz vardı ama bir Türk bestekarından haberimiz yoktu. Ben kendi kültürümle tasavvuf vesilesiyle tanıştım. Bir değişim oldu. İngilizce şarkılar yazardım ve ilk olarak ‘Güllerin İçinden' şarkısını Türkçe olarak yazdım. Ben tesadüf diye bir şeye inanmıyorum. 5 milyonluk şehirde bir tanıdıkla karşılaşmak tesadüf olabilir mi? Muhakkak onun bir sebebi var. Burada olmamızın da bir sebebi var.”

 

Haber Ara