Dolar

32,5437

Euro

34,8287

Altın

2.427,06

Bist

9.722,09

Marstan gelen sesleri dinleyebileceğiz!

NASA, mars ile ilgili yeni araştırma sürecinde süper kameralarla başta kraterler olmak üzere kesit incelemesi yaparken ortam seslerini de almaya dikkat ederek yeni bir açılım yapacak

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-04 21:56:00

Marstan gelen sesleri dinleyebileceğiz!

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olarak görev yapan NASA'nın Perseverance rover'ı, Mars'tan ses sağlamak için bir çift mikrofonla araştırma sürecinde yer alacak. Yeni bir etkileşimli deneyim, Kızıl Gezegenin günlük karasal sesleri değiştirebileceği ince yolları vurgularken Mars Perseverance gezgini 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegene indiğinde, sadece çarpıcı görüntüler ve kaya örnekleri toplamakla kalmayacak; döndürdüğü veriler, Mars'tan kaydedilen bazı sesleri de içerebilecek.

Ortam dinlenebilir

Gezici, her şey planlandığı gibi giderse, Mars'a varış ve inişin ilginç ve tarihi seslerinin yanı sıra iş yerindeki gezginin, rüzgar ve diğer ortam gürültüsünün seslerini sağlayacak bir çift mikrofon taşıyor. Dünyadaki pek çok şeyin sesi Kızıl Gezegende biraz farklı. Bunun nedeni, Mars atmosferinin yüzeydeki Dünya atmosferi kadar yoğun olması ve bizimkinden farklı bir yapıya sahip olması, bu da ses emisyonunu ve yayılmasını etkiliyor. Ancak, Dünya ve Mars'taki sesler arasındaki tutarsızlık, örneğin bir balondan helyum solumadan önce ve sonra birinin sesinden çok daha az dramatik olması şeklinde.

Super Cam cihazlar

Gezici direğinin üzerindeki SuperCam cihazında bulunan Perseverance gemisindeki bir mikrofon, bilim için ve Perseverance'ın sesini ve Mars'taki doğal sesleri kaydetmek için kullanılacak. Sertlik de dahil olmak üzere kaya özellikleri hakkında bilgi toplamak için bir hedefe çarptığında, gezginin lazerle kayayı plazmaya çevirdiği sesleri yakalayacak. SuperCam mikrofonu gezicinin uzaktan algılama direğine yerleştirildiği için, potansiyel bir ses kaynağı yönüne doğru yönlendirilebiliyor.
NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı'nda gezegensel bilimde doktora sonrası araştırmacı ve SuperCam mikrofonuna katkıda bulunan Baptiste Chide, "Mars'ta mikrofon kadar basit bir aletle elde edebileceğimiz tüm bilimi hayrete düşürüyor" dedi.SuperCam bilim ekibi üyeleri, bu etkileşimli deneyime yardımcı olarak Mars'ta sesin neden Dünya'dakinden farklı olduğuna dair bilimsel bir açıklama sağladı. Mars atmosferinde teorik ses yayılım modellerine dayanmakta.

Ses farklılığının nedenleri

Sıcaklık: Daha soğuk Mars atmosferi, ses dalgalarının hedef mikrofona ulaşma hızını düşürür. Mikrofona yakın bir şey varsa, muhtemelen çok fazla fark görmeyeceğiz, ancak daha uzak seslerde daha belirgin değişiklikler olabilir.
Yoğunluk: Mars atmosferi, Dünya'daki bizimkinden çok daha az yoğun olduğu için, ses dalgalarının kaynaktan detektöre nasıl gittiğini etkileyecek. Mars'ta sesler muhtemelen daha sessiz olacak ve daha az sinyal ve gürültü algılanabilir. Düşük sesleri ve hatta bazılarını daha yüksek sesle duymak daha zor olabilir.
Atmosferin bileşimi: Mars atmosferi çoğunlukla karbondioksit olduğundan (Dünya'nın atmosferi çoğunlukla nitrojen ve oksijendir), yüksek frekanslı sesler muhtemelen bas perdelerinden daha zayıf oluyor.

Haber Ara