Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

Marmara Bölgesi’nde Gezebileceğiniz 7 Şehir

Uzun saatler direksiyon başında olmanıza gerek kalmadan Avrupa’yı ve Asya’yı birbirine bağlayan Marmara Bölgesi’nde gezilecek ve keşfedilecek çok yer var.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-30 09:10:47

Marmara Bölgesi’nde Gezebileceğiniz 7 Şehir

Hafta içi ev-iş arasında mekik dokumayı, monoton bir hayat sürmeyi kimse istemez. Size tavsiyemiz; hafta sonlarınızı neşelendirecek, sevdiklerinizle beraber güzel anılar biriktirebileceğiniz, mini turlar düzenleyin. Bu yazımızı Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar için derledik. Marmara Denizi'nin etrafını dolanacağınız veya her hafta sonu bir şehrin tozunu attırabileceğiniz şahane bir tura hazır mısınız? 

1-Edirne

Osmanlı tarihinde bir hayli önemli bir role sahip olan Edirne'yi ziyaret ettiğinizde, mimarisi sizi bir hayli şaşırtacak. Kendini daima geliştirmiş, Yunanistan'a ve Bulgaristan'a yakın olması nedeniyle Avrupa'ya açılan kapımızdır. İkliminin her mevsim verimli olması nedeniyle müthiş bir doğa güzelliğine sahip. Hatta Edirne'yi gezerken söğüt ağaçlarını ve rüzgarda çıkardığı tatlı, hışırtı sesini çok seveceksiniz. Şehri dolaşırken tarihi yapıları ve camileri ile Osmanlı mimarisini tanıma şansını yakalayacaksınız.

Marmara Bölgesi'nde görülmesi gerekli olan yerlerin başında Edirne, Edirne'de görülmesi gerekli olan yerlerin başında ise  Selimiye Camii geliyor. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Camii külliyesi, büyük ve kare biçiminde bir avlu içerisine inşa edilmiştir. Avlunun içinde medrese ve darülkurrası da bulunur. Avlunun içinde bulunan medrese bu günlerde Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Tarihte çok sayıda önemli olaya şahit olmuş II. Bayezid Külliyesi'nin, yüzden fazla kubbesi vardır ve büyük bir alana inşa edilmiştir.  Bu alan içerisinde cami, hastane, tımarhane, tıp medresesi, imaret, fırın ve erzak deposu vardır.

Edirne tarih turizmi açısından çok zengin bir şehirdir. Rüstem Paşa Kervansarayı, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii, Osmanlı Taş Eserleri Sergi Alanı, Muradiye Camii, Sarayiçi, Balkan Savaş Şehitliği gibi çok sayıda gezilecek ve öğrenilecek mekan bulunur.

2-Kırklareli

Höyükleri, camileri, çeşmeleri, hamamları, antik tiyatroları, mezarlıkları ve kaleleri ile gezdikçe değeri ortaya çıkan Kırklareli'ni gezmek için 2-3 güne ihtiyacınız var. Yani Marmara Bölgesi'nde gezilecek yerler, listesi çıkarırken hafta sonunuzu dolu dolu geçirmeye hazır olun. Tarihi yapıları ve camilerini gezerken içinize huzur dolacak.

En çok bilinen ve ziyaret edilen camileri arasında Hızırbey Camii, Kadı Camii, Vize Küçük Ayasofya Camii gelir. Babaeski Köprüsü ve Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü salonunuza asmak isteyeceğiniz şahane manzara tablolarına benzer. Mağaraları ile doğa turizmi açısından gezginleri mutlu eder. Çenesuyu Mağarası, Kıyıköy Mağarası ve en bilindik Dupnisa Mağarası ile merak edilen şehirler arasındadır. Istranca Dağları ile komşumuz Bulgaristan'ın omzuna kolunu atmış gibidir.

3-Tekirdağ

Marmara Bölgesi gezi rehberi çıkarıyorsanız Tekirdağ'a değinmeden olmaz. Sınırlarında Şarköy, Kumbağ ve Uçmakdere olması ile hem yaz hem de doğa turizmi için çok uygun şartlara sahiptir. Yemyeşil ormanları, uçsuz bucaksız denizi ile yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmekten keyif aldığı yerler arasındadır. Tarih severleri de mutlu eden ve yine ailece gezerken keyif alacağınız bir rota olacağına şüphem yok.

image-3_7

MÖ 4500 senesinden beri şehirde yapılan kazılar neticesinde biriktirilen ve tarihe kalıcı bir iz olarak sunulmakta olan, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin yalnızca içi değil mimari yapısı da büyüleyici güzellikte. Rakoczi Müzesi, Namık Kemal Evi, Rüstem Paşa Cami, Hora Feneri ile yine 2-3 günde gezebileceğiniz bir şehir. Yaz mevsiminde de Uçmakdere'de paraşütü deneyin, Şarköy'de denize girin, Kumbağ'da deniz kenarında çayınızı için. Eve dönerken, yüzünüzü güldürecek hatıralara sahip olacaksınız.

4-Kocaeli

Türkiye'nin sanayi merkezi olarak bilinen Kocaeli, son senelerde kış turizmi için de tercih edilen güzel şehirlerimizden. İstanbul'a çok yakın olması ile hafta sonları Kartepe Kayak Merkezi'nin kalabalığını bilmeyen yoktur sanırım. Marmara Bölgesi aile tatil yerleri arayanlar için de nefis bir kış tatili seçeneği sunuyor. Çocuklarınızla, Derince'de bulunan Harikalar Diyarı'nı gezebilir sonrasında Park Lunasan fuar alanında eğlenebilirsiniz. Türkiye'nin ilk gemi müzesi olan Gayret Gemi Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra Marmara Bölgesi'nin en büyük etkinlik alanlarından bir tanesi olan Seka Park'ta deniz kenarında çayınızı yudumlamayı unutmayın.

5-Bursa

Önemli sanayi şehirlerimizden bir tanesi olan ve otomotiv piyasasına canlılık katan Bursa'ya gittiğinizde yapmanız gerekli olan ilk şey; mis gibi tereyağlı muhteşem bir İskender yemek. Enerjiyi Bursa İskender Kebabı ile yükledikten sonra gezmeye başlayabilirsiniz.

Tarihteki önemli konumuyla dünyaca bilinen camileri, medreseleri, türbeleri, hanları, mescitleri ve kaleleri ile tanınır. Doğa güzellikleri ile “Yeşil Kent” olarak adlandırılır. Bunların dışında uzun senelerdir kış turizmine, Uludağ Kayak Merkezi ile çok büyük bir katkıda bulunmaktadır. Dizi ve film çekimlerinin yapıldığı Cumalıkızık Köyü, Osmanlı Devleti'nden kalma tarihi bir köydür ve ziyaretçisi de bir hayli çoktur. Yerli ve yabancı turistlerin gözde çarşılarından bir tanesi olan Irgandı Köprüsü, az bilinmiş bir mimariye sahip, köprü üstünde yan yana açılmış bir çarşıdır. Dönüşte evinizin köşesine koyabileceğiniz bir anı almayı unutmayın.

6-Balıkesir

Marmara Bölgesi'nde gezilecek yerler arasında ailenizle beraber doyasıya vakit geçirebileceğiniz bir diğer yakın destinasyon da Balıkesir. Özellikle spora düşkün aileler için ideal alternatifler barındırıyor olduğunu da hemen söyleyeyim. Son senelerde doğa sporlarını seven ve kampçıların en çok tercih ettiği Kaz Dağları, Balıkesir'de bulunuyor. Tarihi ve yaz turizminde, Marmara Bölgesi'nde gezilecek yerler arasında ilk sıraları İstanbul'a bile bırakmıyor. Zağnos Paşa Camii, yıldırım Camii, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi, antik kentleri ile yoğun bir rota oluşturabilirsiniz. Balıkesir'i kıştan ziyade yazın daha çok ziyaretçisi oluyor. Çünkü masalları andıran ve yine son yılların en çok konuşulan tatil yeri olan benim de çok severek gezdiğim Cunda Adası'na da ev sahipliği yapıyor.

7-Çanakkale

Denize kıyısıyla ve iklim şartlarıyla yine yaz turizminde önemli bir rol alan şehirlerimizdendir ancak tabi ki sadece yazın değil burası kışın da gezilebilir. Tarihin en çok konuşulan olaylarının beşiği olmuş, hatta filmlere konu olan Truva Atı dendiği anda aklımıza gelen şehrimizdir.

Şarkılara konu olmuş Aynalı Çarşısı ve Osmanlı Donanması'ndan kalma Nusret Mayın Gemisi ile tarihe bir yolculuk yapın. Çanakkale'nin efsanevi tatlısı peynir tatlısını yemeyi sakın unutmayın. Yaz mevsiminin vazgeçilmez noktalarından ve yine kampçıların gözdesi olan Assos'u görmedim demeyin. Bu havada size kamp yapın demiyoruz tabii ki, ancak Assos üstünden geçerken şahane manzaranın keyfini çıkarmaya bakın.

Şimdiden iyi yolculuklar…

Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

Haber Ara