Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Marka, menşe, çoğrafi işaret nedir?

Ürünler marka değerine göre fiyatlandırılır. Peki aldığımız, kullandığımız bu ürünler hakkında 'kaynak' bilgiye sahip miyiz?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-09 15:40:11

Marka, menşe, çoğrafi işaret nedir?

Ürünler marka değerine göre fiyatlandırılır. Peki aldığımız, kullandığımız bu ürünler hakkında "kaynak" bilgiye sahip miyiz?

İşte tanımlamalardan bazıları:

Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi işaretler, Antep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın inciri gibi benzerlerinden farklılaşmış ve bu farklılığı, ününü kazandığı yöreye borçlu olan, katma değeri yüksek ürünlerdir.

Özellikleri veya ünü itibariyle, kaynaklandığı yöre ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren coğrafi işaretler hem kendi üreticilerine ve yörelerine hem de ülkemize önemli ekonomik katkı sağlar. Menşe adı ve mahreç işareti olarak iki türü olan coğrafi işaretler, ihracat potansiyeli yüksek ürünlerdir.

Menşe Adı

Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir.

Mahreç İşareti

Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.

Geleneksel Ürün Adı

Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için en az otuz yıl süreyle kullanılan adlardır.

Coğrafi işaretler ürün üzerinde kullanıldığında, beraberinde amblemin bulunması zorunludur.

Geleneksel ürün adlarında amblem kullanımı zorunlu değildir; amblem kullanımı ile Mevzuatın sağladığı korumadan faydalanmak mümkündür.

Haber Ara