Dolar

32,5437

Euro

34,9819

Altın

2.430,62

Bist

9.745,28

Mark Esper: Kasım Süleymani'yi öldürmek kolay bir karardı

Pentagon Şefi Mark Esper, Kasım Süleymani'yi savaş alanından çekmenin ABD'ye uzun vadede stratejik avantaj sağladığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-07 11:32:45

Mark Esper: Kasım Süleymani'yi öldürmek kolay bir karardı

TIMETURK | ÇEVİRİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, dün yaptığı açıklamada Kasım Süleymani'nin ölümüne yönelik saldırının "kolay bir karar" olduğunu söyledi.

Saldırıdan haftalar sonra ise İran ve ABD'nin savaşın eşiğine geldiğini belirtti.

Middle East Eye'de yer alan habere göre Washington'daki Johns Hopkins'in İleri Uluslararası Araştırmalar Okulu'nda konuşan Esper, Süleymani'yi "en etkili komutanlardan biri" olarak nitelendirerek, onu savaş alanından çıkarmanın ABD için "uzun vadeli bir stratejik kazanç" olduğunu söyledi.

Esper, Süleymani için "yüzlerce Amerikalıyı öldüren bir terörist" dedi ve ekledi: "Yani benim için kolay bir karardı."

Trump, Süleymani'yi öldürme kararını bizzat verdiğini söylese de, Pentagon ve üst düzey generaller, bu tür büyük askeri kararlara danışmanlık yapıyor.

NE OLDU?

27 Aralık 2019'da Erbil'deki ABD hedeflerine saldırı yapıldı. Saldırıda bir Amerikan askeri öldürüldü. ABD iran destekli milisleri suçladı. Günler sonra ABD, söz konusu milisleri hedef aldı ve 25 İranlı milis öldürüldü.

Buna karşılık olarak İran destekli gruplar Bağdat'taki ABD elçiliğine saldırdı.

ABD de harekete geçerek 3 Ocak 2020'de Bağdat'ta havaalanına düzenlediği saldırıda bir aracı hedef aldı. Araç içerisindeki İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şaabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis öldürüldü.

Tahran, buna karşılık 7 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed üssünü hedef aldı. Füzelerle gerçekleştirilen saldırıya ilişkin başlangıçta bir zarar vermediği belirtildi. Sonrasında ise birçok Amerikan askerinin beyin sarsıntısı geçirdiği kaydedildi.

Amerikalı yetkililerin Süleymani'yi hedef alma konusundaki gerekçelerinden biri de ABD'yi hedef alna bri saldırı içerisinde olduğu iddialarıydı.

Haber Ara