Dolar

32,3773

Euro

35,0633

Altın

2.326,09

Bist

9.079,97

Manfred Weber: Erdoğan bizimle oyun oynuyor

“Erdoğan bizimle oyun oynuyor” diyen Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan Hristiyan Demokratların Alman lideri Manfred Weber, Avrupa Birliği'ne (AB) çağrı yaparak Türkiye ile ilgili artık somut yaptırım adımlarının atılmasını istedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-29 16:47:55

Manfred Weber: Erdoğan bizimle oyun oynuyor

 “Erdoğan bizimle oyun oynuyor” diyen Hristiyan Demokratların Alman lideri Manfred Weber, Türkiye'nin artık sadece bir Yunan veya Fransız sorunu değil, AB sorunu olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan Hristiyan Demokratların (Avrupalı Halkların Partisi - EPP) Alman lideri Manfred Weber euronews'e verdiği özel röportajda Avrupa Birliği'ne (AB) çağrı yaparak Türkiye ile ilgili artık somut yaptırım adımlarının atılmasını istedi.

Avrupa'nın ekonomik gücünü göstermesinin zamanı geldiğini ifade eden Weber, özellikle son Fransa-Türkiye gerinliğine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macron ve Fransa ile ilgili sert retoriğine işaret ederek şunları söyledi:

"Erdoğan'ın bizimle oyun oynadığını hemen anlayabilirsiniz. Bu nedenle gecikmeden şimdi bir adım atılması gerekiyor. Eğer Avrupa'nın güvenirliğini, imajını düşünüyorsak hemen harekete geçmeliyiz. Sözler artık yeterli değil. Ekonomik gücümüzü kullanmanın zamanı geldi. Avrupa Birliği'nin Türkiye için önemi Türkiye'nin bizim için öneminden çok daha fazla.

Ne var ki, pek çok AB ülkesinin Türkiye ile önemli miktarda ticareti bulunuyor. Daha da önemlisi Türkiye'nin Avrupa ülkelerindeki bankalara borcu var. Dolayısı ile pek çok üye ekonomisi daha da kötü duruma gelecek bir Türkiye'nin Avrupa'yı da zor duruma sokacağını düşünüyor.
Avrupa Komisyonu raporuna göre Türkiye 2019'da AB'nin 5. en büyük ticaret ortağı oldu. AB de Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda. Türkiye'ye en fazla ihracat Almanya (21 milyar euro), İtalya (8 milyar euro) ve Hollanda'dan (6 milyar euro) yapılıyor.

Göçmen meselesi Ankara'nın elindeki en
önemli kart olmaya devam ediyor

Türkiye'nin ekonomik durumu zayıfladıkça göçmenlere ev saipliği yapma kapasitesinin de düşüceğinin farkında olan Avrupalı liderler bu nedenle ciddi bir ikilemin içerisinde.

Bunun yanı sıra ülke nüfusunun en az yarısı Erdoğan'ı ve hükümet politikalarını desteklemiyor. Yaptırımlar söz konusu olursa bu durum AB vizyonunu destekleyen milyonlarca insanın da cezalandırılması anlamına gelecek.

Bir başka anlaşmazlık noktası silah ticareti

Bir başka mesele de normal tüketim ürünlerinin yanı sıra silah ticareti konusu. Bu kalemde Fransa, İspanya, İtalya ve Almanya AB içerisinde Türkiye'nin en büyük silah ihracatçıları.
Şimdiye kadar iki üye Yunanistan ve Kıbrıs'ın yaptığı ambargo çağrıları sonuçsuz kaldı ancak Doğu Akdeniz'deki gelişmelere bağlı olarak bu alanda yeni adımlar da atılması söz konusu olabilir. Hali hazırda Suriye askeri operasyonları nedeniyle Türkiye'ye uygulanan kısmi bir ambargo bulunuyor.”

Türkiye artık bir AB sorunu: Gümrük
Birliği'ni gözden geçirmek zorundayız

Weber, AB'nin Türkiye konusunda artık tek ses olması gerektiğine inanıyor ve Ankara'nın artık sadece bir Rum sorunu, Yunan sorunu veya Fransız sorunu değil bir Avrupa Birliği sorunu olduğunu ileri sürüyor.
Weber sözlerine şöyle devam etti:
"Açık konuşayım; eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi Fransız mallarının Türkiye'ye girişine engel çıkaracaksa o zaman iyi anlamalıdır ki bu mallar Gümrük Birliği'nin bir parçasıdır ve bu antlaşmaya göre bu malların Türk pazarına özgürce girme hakkı vardır. Yani özel olarak ayrıma tutulamazlar. Bu Gümrük Birliği prensibine yönelik böyle bir saldırı olur ve bu nedenle bir sonraki AB Konseyi'nde biz de varolan Gümrük Birliği şartlarını oturup gözden geçirmeliyiz".

Kaynak: Euronews

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara