Dolar

32,5995

Euro

34,8309

Altın

2.496,72

Bist

9.465,93

Maliki, ABD’nin gönderdiği mektubun içeriğini açıkladı

Trump yönetiminin, kendisine mektup gönderdiğini açıklayan Irak eski Başbakanı Malik, ABD’lilerin İranla savaşa niyetli olmadıklarını söyledi. Maliki, “Amerikalılar sadece, Irak’taki çıkarlarının ve güçlerinin korunmasını ve hedef alınmaması için garanti istiyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-03 13:44:28

Maliki, ABD’nin gönderdiği mektubun içeriğini açıkladı

Irak eski Başbakanı ve Yasa Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki, ABD'li yetkililerin kendisine bir mektup göndererek, Washington ile İran arasında savaş çıkmayacağını kesin bir dille ilettiğini açıkladı.Afak televizyonuna konuşan Nuri Maliki, “ABD tarafı, Tahran ile Washington arasında tırmanan savaş tehlikesiyle ilgili bana mektup gönderdiler” dedi.

"ABD, İRAN'LA SAVAŞMAYA NİYETLİ DEĞİL"

Maliki, ABD'lilerin savaşa niyetli olmadıklarını belirttiğini söyledi:
“Amerikalılar Irak'taki çıkarlarının ve güçlerinin korunmasını ve hedef alınmaması için garanti istiyor.”
Maliki ayrıca, olası bir ABD - İran savaşının felakete yol açacağını ve varil başına petol fiyatının 400 doları bulacağını savundu.
İran dini lideri Ali Hameney'in askeri başdanışmanı Yahya Rahim Safevi de "İran Körfezi'nde çekilen ilk tetik, petrol fiyatlarını 100 doların üzerine çıkarır. Bu Amerika, Avrupa'nın yanı sıra Japonya ve Güney Kore gibi ABD müttefikleri için altında kalkılamaz olacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

ABD - İRAN GERİLİMİ

12 Mayıs'ta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara suları yakınında aralarında Suudi Arabistan'a ait 2 geminin de bulunduğu 4 gemiye yönelik saldırı düzenlenmiş, körfez ülkeleri ile ABD, saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuştu.
Bu gelişme üzerine ABD, "USS Abraham Lincoln" Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk etmişti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon),İran'ın ABD'ye ait hedeflere saldırı hazırlığında bulunduğu iddiasıyla yaptığı bu sevkiyatın ardından "USS Arlington" amfibi çıkarma gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasının da bölgeye gönderildiğini duyurmuştu.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün, USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi'nde bulunan B-52 bombardıman uçaklarının Körfez'deki askeri uçuşlara başladığını açıkladı.

Haber Ara