Dolar

32,5884

Euro

34,7872

Altın

2.510,01

Bist

9.693,46

Malezyalı firari iş adamı Low'un bir dönem Çin'de saklandığı iddia edildi

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-19 19:05:07

Malezyalı firari iş adamı Low'un bir dönem Çin'de saklandığı iddia edildi
Malezya polisi, eski Başbakan Necip Rezak'ın yargılandığı Kamu Kalkınma Fonu (1MDB) yolsuzluğu soruşturması kapsamında aranan firari iş adamı Low Taek Jho'nun bundan önce Çin'in Vuhan kentinde saklandığını iddia etti.

Basına konuşan Polis Teşkilatı Şefi Abdul Hamid Bador, "İstihbarat birimi, Low'un bundan önce Vuhan'da saklandığını doğruladı fakat yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından Çin'den kaçıp kaçmadığına dair yeni bir bilgi elde edemedik." dedi.

Low'un Kovid-19 salgınından etkilenme ihtimalini de değerlendiren Abdul Hamid, "Kendisine şunu söylemek istiyorum; eğer virüs kaptıysa Malezya'ya dönmelidir. Şimdiye kadar 9 hastayı tedavi eden Malezya Sağlık Bakanlığı, bu alanda en iyisidir." ifadelerini kullandı.

Abdul Hamid, Low'un aranma sürecinin kararlılıkla sürdüğünü vurgulayarak, uzun süredir İnterpol'un kırmızı bülteninde yer alan firari iş adamının mutlaka bulunup, Malezya'ya getirileceğini kaydetti.

Malezya polisi, en son 2019 Eylül'de yaptığı açıklamada, Low'un 2019'da bulunup ülkesine getirileceğini bildirmişti.

- Firari iş adamı Low Taek Jho

Eski Başbakan Necip Rezak'a yakınlığıyla bilinen ve 1MDB yolsuzluğu soruşturmasında "kilit isim" olarak bahsedilen Low Taek Jho, Malezya makamlarınca aranıyor.

İnterpol'un 2016'da hakkında kırmızı bülten çıkardığı Low'un, Çin'e bağlı özel yönetim bölgesi Makau'dan, bilinmeyen bir yere kaçtığı iddia edilmişti.

Malezya, 1MDB soruşturması kapsamında iş adamının özel uçağı ve lüks yatına el koymuştu.

Firari iş adamı hakkında en son ABD'deki New York Doğu Bölgesi Federal Mahkemesi, "rüşvet" ve "1MDB fonundan zimmete para geçirme" suçlarından dava açmıştı.

Malezya'nın kamu kalkınma fonu yolsuzluğu soruşturmasındaki belgelere göre, eski Başbakan Necip'in fona bağlı aracı kurum, banka ve kuruluşlar aracılığıyla kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer ettiği öne sürülmüştü.

Haber Ara