Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Malezya uçağında şaşırtan şüphe

Ukrayna'da geçen yıl düşen Malezya Havayolları'na ait uçağın enkazı arasında Rus yapımı BUK füze sistemine ait olabilecek parçalar bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-11 23:41:05

Malezya uçağında şaşırtan şüphe

ABD'Kazayla ilgili soruşturmayı yürüten Hollandalı savcılar, enkaz yerinde bulunan bu parçalar üzerindeki araştırmaların devam ettiğini duyurdu. Savcıların açıklamasında, parçaların henüz tamamlanmayan soruşturma için önemli olduğu, bu materyallerin uçağın kimler tarafından düşürüldüğünün ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceği kaydedildi.

Hollanda hükümeti, daha öne meclise verdiği bilgide savcıların uçağın düşme sebebi konusunda dört senaryo üzerinde çalıştığını açıklamıştı. “Arıza, uçağın içinden olası terör saldırısı, karadan ya da havadan saldırı" şeklinde tanımlanan bu senaryolardan ilk ikisinin eldeki verilere göre düşük ihtimal olduğu, soruşturmayı yürüten uzmanların daha çok son iki seçenek üzerine yoğunlaştığı belirtilmişti.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi de geçen sene kazaya ilişkin hazırladığı ön raporunda, uçağın muhtemelen dışarıdan gelen bir nesneyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz 2014'te düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerin 196'sı Hollanda vatandaşıydı. Ukrayna yönetimi, uçağın füzeyle vurulduğunu iddia etmiş, olaydan Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutmuştu. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçlamıştı.

Uçakta vatandaşlarını kaybeden ülkelerin kazayı soruşturmak üzere uluslararası bir mahkeme kurulması isteği geçen ay Rusya tarafından BM Güvenlik Konseyi'nde veto edilmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara