Dolar

32,5459

Euro

34,8955

Altın

2.429,64

Bist

9.645,02

Malezya'da tahtı kim devralacak?

Geçtiğimiz haftalarda Malezya'da tahttan çekilen 5. Muhammed'in yerine kim gelecek?

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-13 09:40:26

Malezya'da tahtı kim devralacak?

Malezya Kralı Sultan 5. Muhammed'in görev süresinin bitimini beklemeden tahttan çekilmesinin ardından ülkede yeni kralın kim olacağı tartışmaları sürüyor. Malezya resmi haber ajansı Bernama'da yer alan bir haberde, Pahang eyaletinin kralı Sultan Ahmad Şah'ın oğlu Tengku Abdullah'ın tahta çıkacağı ileri sürüldü.

Kralın varisini Yöneticiler Konseyi 24 Ocak'ta belirleyecek. Gizli oylama usulüne göre yapılacak seçimde dokuz sultan, içlerinden hangisinin yeni kral olacağına karar verecek.

Saltanat içindeki sıralamaya göre, görevini bırakan Sultan 5. Muhammed'in eyaleti Kelantan'ın ardından Malezya krallığına Pahang, Johor ve Perak eyaleti krallarından birinin geçmesi bekleniyor.

Kral 5. Muhammed'le ilgili tartışmalar geçtiğimiz ay sosyal medyada Rusya güzellik kraliçesi Oksana Voevodina ile düğün fotoğraflarının paylaşılmasının ardından başlamıştı.

Malezya basınında, “Sultan 5. Muhammed'in 6 Ocak'ta, resmi olarak 15. Kral olarak görevinden istifa ettiği” haberlerine yer verilmişti.

Malezya'da kral nasıl belirleniyor?

5 yıllık görev süresi bitmeden istifa ettiği duyurulan Kral 5. Muhammed'in yerine geçecek sultanı, 9 eyalet kralından oluşan Yöneticiler Konseyi seçiyor.

Kanunlar gereği Malezya kralları, Yöneticiler Konseyi üyesi 9 eyalet arasında dönüşümlü olarak belirleniyor. Sırası gelen eyalet kralı, yaşının küçük olması, konferans üyelerinin onayını almaması ve tahta çıkmayı istememesi gibi istisnai durumlarda Malezya krallığına geçemiyor.

Yeni Malezya kralının seçimi ise ilk olarak Yöneticiler Konseyi'nin bir aday üzerinde anlaşması, daha sonra da bu adayın oy çokluğuyla seçilmesi şeklinde gerçekleşiyor. (Euronews)

Haber Ara