Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Malezya'da 'Güvenlik Yasası' onaylandı

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yetkilerini artıran yasa federal parlamentodan geçti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-04 06:13:08

Malezya'da 'Güvenlik Yasası' onaylandı

Bernama Haber Ajansı'nın haberine göre, parlamentoda dün akşam geç saatlere kadar yapılan görüşmelerin ardından, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yetkilerini artıran yasa tasarısı oylandı.

Muhalefet parti milletvekillerinin büyük bölümünün geri çekilmesi çağrısında bulunduğu yasa tasarısı için 107 evet, 74 ise hayır oyu kullanıldı. Böylece, Ulusal Güvenlik Yasası federal parlamentodan geçmiş oldu.

Hükümet adına açıklama yapan Başbakanlık Ofisi'nde görevli Bakan Shahidan Kassim, şunları kaydetti:

"Malezya siber saldırı, deniz korsanlığı, terörizm, sınır ötesi suçlar gibi ciddi tehditlerle karşı karşıdır. Bu nedenle hükümetin gerekli güvenlik politikaları oluşturması önemlidir. Sıkıyönetim hali ilanından bahsetmiyorum. Ancak herhangi bir tehdidin ortaya çıktığı belirli bir bölgede güvenlik bölgesi oluşturulması gündeme gelecektir. Güvenlik Yasası, Federal Anayasa ile çelişmemektedir. Güvenlik, savunma ve dış ilişkiler konuları federal hükümetin yetkileri arasında olması dolayısıyla eyalet yönetimlerinin hakları da ihlal edilmemektedir. Ayrıca, Sultan'ın yetkilerinin sınırlandırıldığı yönündeki görüşler de hedef saptırmadır."

Söz konusu yasa, başbakana, Sultan'ın onayını aldıktan sonra özel hal uygulama yetkisi veriyor.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden söz konusu yasa çıkartılmadan kısa süre önce yapılan açıklamada, bu yasanın başbakanın başkanlık ettiği 1971'de kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi'ne geniş yetkiler tanıyacağı, bunun da diktatörlüğe neden olabileceği uyarısında bulunulmuştu.

Sulu Sultanlığı ordusuna mensup olduğunu iddia eden yüzlerce kişiden oluşan silahlı grubun 2013'te Malezya'nın Sabah eyaletine düzenlediği saldırıda, Malezya güvenlik güçlerinden 9 kişi hayatını kaybetmişti. Bölgede özellikle iş adamları ve turistlere yönelik kaçırma eylemlerinin devam etmesi nedeniyle akşamları sokağa çıkma yasağı uygulaması sürüyor.

Haber Ara