Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey:

'Kuru kayısı ihraç pazarında yaklaşık yüzde 77 paya sahip olan Malatya'da çiftçilerimizin ve işletmelerin karşılaştıkları temel sorunlardan biri fiyat istikrarsızlığıdır'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-20 23:15:45

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey:
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Malatya'nın Türkiye ve dünyanın kayısı üretim merkezi olduğunu belirterek, "Kuru kayısı ihraç pazarında yaklaşık yüzde 77 paya sahip olan Malatya'da çiftçilerimizin ve işletmelerin karşılaştıkları temel sorunlardan biri fiyat istikrarsızlığıdır." dedi.

Kayısı ihracatçıları, Malatya Valisi Mustafa Toprak başkanlığında 2017 yılı kayısı rekoltesini değerlendirmek ve fiyat istikrarını görüşmek amacıyla Malatya Ticaret Borsası Toplantı Salonunda bir araya geldi

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey, burada yaptığı konuşmada, kayısıdaki fiyat istikrarsızlığının çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.

Yaşanan fiyat istikrarsızlığının pazarlama şirketlerinden çiftçilere kadar tüm çalışanları etkilediğini belirten Özbey, "Malatya dünyanın kayısı üretim merkezi konumundadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre kuru kayısı ihraç pazarında yaklaşık yüzde 77 paya sahip olan Malatya'da çiftçilerimizin ve işletmelerin karşılaştıkları temel sorunlardan biri fiyat istikrarsızlığıdır. Kuru kayısı fiyatlarındaki dalgalanmalar pazarlama şirketlerinden çiftçilere kadar tüm kanal elemanlarını olumsuz etkilenmektedir." diye konuştu.

Vali Mustafa Toprak da bu yılki kayısı rekoltesinin geçen yıla göre yüksek olduğunu, üreticilerin ve ihracatçıların iyi bir sezon beklentisi içinde olduğunu ifade etti.

Olumsuz hava şartları nedeniyle zarar gören kayısıların meyve suyu firmaları tarafından iyi fiyatlarda alınması yönünde teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Toprak, "Buradaki kayıp üreticimizin ve tüccarımızın ve de ilimizin kaybı olacak. Kayısımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Yeni sezonda kuru kayısıda üreticiden alınan ortalama fiyatın 7-7,5 lira arasında olması, ihracat satış fiyatının da ortalama 3,50 dolar olması gerektiği fikri oluştu. Kayısı piyasasını regüle edecek yapı olan lisanslı depoculuğun da ivedilikle oluşturulması elzemdir." değerlendirmesinde bulundu.

Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Tahir Maci ise tadı ve aromasından dolayı dünyanın Malatya kuru kayısısına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Kontrol ekipleri tarafından hijyen ve piyasa fiyatı altında mal satan firmaları sıkı takibe alındığını aktaran Maci, "Çin, Özbekistan, İran ve yoğun olarak kayısı yetiştiren diğer ülkeler kayısılarının lifsiz ve aromasız olması nedeniyle kayısımıza rakip olamıyor. Kontrol ekiplerimiz hijyen ve piyasa fiyatı altında mal satan firmaları sıkı takibe almaktadır." dedi.

Toplantıya, Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz ile kayısı ihracatçısı firma yetkilileri katıldı.

Haber Ara