Dolar

32,5994

Euro

34,8026

Altın

2.503,83

Bist

9.431,16

Makedonya’da protestolar

5 Mayıs’ta hükümet binası önünde düzenlenen protestoda güvenlik güçlerinin eylemcilere uyguladığı orantısız güç kullanımına tepki gösteren bir grup, hükümetin istifasını istedi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-06 04:54:40

Makedonya’da protestolar

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Başkent Üsküp'teki hükümet binası önünde başlayan protesto, Makedonya Adalet Bakanlığı önünde de devam etti.

Hükümet aleyhine slogan atan, Başbakan Nikola Gruevski ve hükümetin istifasını isteyen grup, "Protesto Ediyorum" ve "5 Mayıs'tan Sona Doğru" yazılı dövizler taşıdılar.

Miladinovtsi Kardeşler Kütüphanesi'ne doğru yürüyüşe geçen grup, hükümetin hukuksuz politikalar uyguladığını, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı orantısız güç kullandığını öne sürerek, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundular. 

Grup, talepleri yerine getirilinceye kadar her gün saat 18:00'de başbakanlık binası önünde protesto gösterisinde bulunacaklarını belirttiler.

 Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz 2010 yılında, hükümet aleyhine yayın yapan A1 televizyonunun kapatılması ve kanal sahibinin tutuklanması ile başlamış, ardından 2012 yılının sonunda, 2013 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis oturumunda büyümüştü. Milyonlarca avroya mal olan "Üsküp 2014 Projesi"ni desteklemeyen muhalefet, bütçede bu proje için önemli miktar ayrılmasına karşı çıkmıştı.

O dönemde muhalefet ile iktidar arasında ciddi tartışmaların yaşanmasına neden olan bütçe görüşmeleri sırasında, iktidarı eleştiren bazı gazeteciler ile muhalif milletvekilleri fiziksel güç kullanılarak meclisten çıkarılmıştı.

Ülkedeki siyasi krizi derinleştiren bir diğer önemli faktör ise söz konusu bütçe görüşmelerinin ardından muhalefet kanadının meclisteki oturumlara katılmayarak diyalog yerine protesto yöntemini seçmesi oldu.

Geçen kasım ayında, "devlet sınavını" protesto etmek için sokağa çıkan öğrencilerin ardından, gazeteciler, ardından ülkedeki sağlık koşullarını protesto eden vatandaşlar ve son olarak mevcut idarenin politikalarından memnun olmayan halk sokağa dökülmüştü.

Ülkedeki siyasi kriz, 2015 yılının başından itibaren yeni bir boyut kazandı. Ana muhalefet lideri Zaev'in, "Makedonya Hakkındaki Gerçek Projesi" adı altında Başbakan Gruevski ve diğer hükümet üyelerinin telefon görüşmelerini kamuoyuyla paylaşması ve söz konusu kişileri yolsuzluk yapmak, görevi kötüye kullanmak ve suçların üzerine örtmekle suçlaması ülkedeki krizin daha da derinleşmesine neden oldu.

Makedonya'da geçtiğimiz günlerde biri hükümetin istifasını isteyen muhalefet destekçilerinin diğeri ise diğer hükümet taraftarlarının olmak üzere iki büyük miting düzenlenmişti.

Erken seçim kararı

Makedonya'da yaşanan bu olaylar sonrasında Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, ülkedeki siyasi liderlerle bir araya gelerek, siyasi krizin aşılması için gelecek yılın nisan ayı sonuna kadar erken seçime gidilmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını açıklamıştı.

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev ise yaptığı açıklamada, ülkedeki siyasi parti liderleri ve AB Komiseri Hahn'ında katılması ile 10 Haziran'da Brüksel'de yapılması planlanan toplantıya katılmayacağını açıkladı.

Haber Ara