Dolar

32,5825

Euro

34,7950

Altın

2.511,68

Bist

9.693,46

Maduro, bir dizi anlaşma için Çin'e gitti

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Çin ile bir dizi ekonomik anlaşma imzalamak için Pekin'e gitti. Maduro, 'stratejik bağları güçlendirmek istediğini' söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-14 10:48:40

Maduro, bir dizi anlaşma için Çin'e gitti

Gece yarısı Pekin'e varan Maduro, Çin ziyaretinin iki ülke arasındaki enerji yatırımları, ticaret ve 'başarılı mali ilişkiler için büyük bir itici güç olacağını' ifade etti.

Çin, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler) üyesi Venezuela'ya, son on yılda, petrol sevkiyatı karşılığında yaklaşık 50 milyar dolar kredi verdi.

Venezuela'nın Çin'e hala 20 milyar dolar borcu var.

Analiz şirketi Ecoanalitica'ya göre Maduro Çin'den, 5 milyar dolarlık ek kredi ve kalan borcunu ödemesi için ek altı ay süreyle dönebilir.

Çin'e son ziyaretini Mart 2017'de yapan Maduro, "Çin bizim ablamız. Ağabeyimiz Şi Jinping'i görmekten çok mutlu olacağım" dedi.

Çin: İstikrarlı Venezuela herkesin çıkarına
Çin Dışişleri Bakanı sözcüsü Geng Shuang da ziyaretle ilgili Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında "Venezuela hükümeti kısa bir süre önce toplumun da olumlu karşıladığı bir dizi ekonomik ve mali reformlar yaptı. Venezuela'nın istikrarlı gelişimi herkesin çıkarına olur" dedi.

Maduro'dan önce, Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez Pekin'e ziyarette bulunup Çin Kalkınma Bankası, Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC'den yetkililerle görüştü.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela'da enflasyon oranının yılsonuna kadar yüzde 1 milyona çıkacağı öngörüsünde bulunuyor.

OPEC verilerine göre Venezuela'nın ham petrol üretimi Ağustos ayında günde 1 milyon 448 bin varil düştü. Bu oran, 2002 Aralık ila 2003 Şubat tarihleri arasında sektörde gidilen grev dışında, son 30 yılın en düşük oranı oldu.

Haber Ara