Dolar

32,6214

Euro

34,6917

Altın

2.525,37

Bist

9.524,59

Madagaskar'daki siyasi kriz

Madagaskar'daki siyasi kriz

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-13 11:56:58

Madagaskar'daki siyasi kriz
Madagaskar'da muhalefet, devlet başkanı seçim tarihinin öne alınmasını istedi.

Muhalefetten Madagaskar Cumhuriyetçi İttifakı (ARMADA) partisi yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina'nın güvenoyunun geri çekilmesi yönünde Anayasa Mahkemesinin vereceği karar ne olursa olsun seçim tarihinin öne alınmasını talep etti.

Açıklamada, "Demokrasiyi tehlikeye sokan, anayasayı ve özgürlükleri ihlal eden ve diyalog oluşturmayan bir iktidar olduğu için halkın, erken seçimle tercihini yapması gerekiyor. Ülkede istikrar erken seçimle tekrar sağlanmalı" ifadelerine yer verildi.

Parlamentoda geçen ay sonunda yapılan oylamada, 151 milletvekilinden 121'i Rajaonarimampianina'nın birçok kez anayasayı ihlal ettiği yönünde görüş bildirmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir milletvekili, AA muhabirine, Devlet Başkanı Rajaonarimampianina'nın, Roger Kolo'yu başbakanlık görevine getirmesinin yaklaşık 2 ayı alması ve 8 ay sonra onu görevden alarak yerine iş adamı Jean Ravelonarivo'yu görevlendirmesi ve Yüksek Adalet Mahkemesini kurmakta gecikmesinden dolayı eleştirildiğini söylemişti.

Madagaskar Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina, parlamentonun kararının uygun koşullarda alınmadığını öne sürmüş, oylamanın şeffaf, yasalara ve prosedürlere uygun bir ortamda düzenlenmediğini iddia ederek bazı milletvekillerini yolsuzluk yapmakla suçlamıştı.

Karar, Anayasa Mahkemesine gönderildi.

Devlet Başkanı Hery Rajaonarimampianina, 20 Aralık 2013'te yapılan devlet başkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,3'ünü almış ve Madagaskar halkına kısa sürede daha iyi bir yaşam sunmayı vadetmişti.

Bir sonraki devlet başkanı seçiminin ise 2018'de düzenlenmesi planlanıyor.

Haber Ara