Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Macron ve Trump görüşmesinde gerginlik

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ABD Başkanı Trump arasında gerçekleşen görüşmede Avrupa Ordusu gerginliği yaşandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-11 07:27:58

Macron ve Trump görüşmesinde gerginlik

Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren “Ateşkes Günü”nün 100'üncü yıl dönümü anma etkinlikleri için Fransa'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, başkent Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüştü.

Avrupa güvenliği ve egemen Avrupa ordusu kurulması konusunda karşılıklı demeçlerle birbirlerini hedef alan iki liderin, önceki görüşmelerindekine oranla birbirlerine daha soğuk davranmaları dikkat çekti.

Elise Sarayı'ndaki görüşmede Trump, "Güçlü bir Avrupa'dan yanayız. Bu bizim için çok önemli ve en iyi şekilde, her iki tarafın da istediği gibi olursa başarılabilir. Avrupa'ya yardım etmekten yanayız ancak bu adil olmalı, oysa şu anda yükün büyük kısmı ABD'nin omuzlarında." dedi.

Emmanuel Macron ise Avrupa'nın NATO bünyesinde çok daha iyi bir savunma rolü üstlenmesini istediğini söyledi.

Macron göreve geldiği günden bugüne kadar ısrarla altını çizdiği "ABD'ye bağımlı olmayan, egemen bir Avrupa Birliği ordusu" görüşünü tekrarladı.

"Avrupa güvenliğinin bugün sadece ABD tarafından güvence altına alınması adaletsiz, tam da bu yüzden daha fazla Avrupa kapasitesine ve daha fazla savunmaya ihtiyaç var" diyen Fransa Cumhurbaşkanı, "Avrupa savunmasına dair önerilerimin son derece tutarlı olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.

Macron ve Trump gazetecilerin görüşme salonunda bulunduğu süre içinde birbirlerine eleştiri yöneltmedi.

Trump, sosyal medyada Twitter hesabı üzerinden Macron'u hedef aldığı paylaşımında, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'ABD, Çin ve Rusya’'dan korunmak için Avrupa'nın kendi ordusunu oluşturması gerektiği' yönünde öneride bulundu. Çok aşağılayıcı. Belki Avrupa önce ABD'nin çok büyük bir şekilde destek verdiği NATO'ya olan borcunu ödemelidir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da bu hafta Paris'te yaptığı açıklamada Rusya tehlikesine dikkati çekerek, ABD'ye bağımlı olmayan, egemen bir Avrupa Birliği ordusu kurmadıkça Avrupalıların güvende olamayacağını söylemişti.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara