Dolar

32,5688

Euro

34,7372

Altın

2.486,51

Bist

9.524,59

Macron ve Sarı Yelekliler için kader günü

Macron'un, Sarı Yelekliler'in taleplerine yanıt vermek üzere düzenlediği ve 3 ay süren Ulusal Büyük Tartışma programı sona erdi. Cumhurbaşkanı, bu akşam saat 20.00'de konuşma yapacak.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-15 09:35:02

Macron ve Sarı Yelekliler için kader günü

Akaryakıt zamlarının protesto edilmesiyle başlayan ve Macron iktidarını zayıflatan Sarı Yelekliler eylemlerine karşı, Cumhurbaşkanı bir önlem niteliğinde Ulusal Büyük Tartışma programı başlatmıştı. 3 ay süren program bitti fakat Macron'un beklediği olmadı. Sarı yelekliler halen meydanlarda.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Sarı Yelekliler 22'inci kez protesto eylemlerine çıkarken, Cumhurbaşkanı Macron da, Elysee Sarayı'nda birbiri ardına kurmaylarıyla bir araya gelerek, iktidarının kaderini belirleyecek, hayati önem içeren konuşmasına hazırlandı. Pazar akşamı Elysee Sarayı'nda son kez güvendiği bakanlarla bir araya gelen Macron, Pazartesi günü (bugün) beklenen konuşmayı yapacağını açıkladı.

Sarı Yelekliler ise daha Macron konuşmadan, "2'inci ültimatom" adını verdikleri eylem çağrısı yaptı bile. Sarı Yeleklier'i Paris'e çağıran organizatörler, eylem çağrısında, eğer cumhurbaşkanı halkın taleplerine uygun vaatlerde bulunmazsa, eylemin daha da güçlenerek devam edeceğini vurguladılar.

10 Aralık'ta Sarı Yelekliler'in eylemlerinin ardından 10 milyar Euroluk yeni paket açıklamasına rağmen kamuoyunu ikna etmeyi başaramayan Macron'un bu sefer daha kapsamlı bir reform paketi açıklaması bekleniyor.

SARI YELEKLİLERİN TALEPLERİ NELER?

- Vergi adaleti: Çok kazanandan daha çok vergi alınması, orta sınıfın üzerinden vergi yükünün kaldırılması.

- Macron'un kaldırdığı, zenginlerden alınan Varlık Vergisi ISF'in yeniden inşaa edilmesi.

- Referandumla Halk İnisiyatifi (RIC) adını verdikleri mekanizma ile halkın genelini ilgilendiren önemli konularda referanduma gidilmesi.

- Temel gıda maddelerinden alınan yüksek orandaki KDV'lerin kaldırılması.

Sarı Yelkliler'in bir bölümü ise, Meclis'in feshedilmesini, seçimlere gidilmesini, parlamenter sayısının azaltılmasını ve halk meclisleri kurularak halkın kararlara doğrudan katılmasını talep ediyor.

 

 

 

Haber Ara