Dolar

32,4989

Euro

34,5522

Altın

2.492,39

Bist

9.548,09

Macron, Bastille Günü törenlerinde yuhlandı!

Fransa'nın en önemli ulusal bayramı Bastille Günü'nde düzenlenen askeri törenin görkemini, Macron'a yönelik yuhalamalar ve istifa çağrıları bastırdı. Polis, protestocuları gözyaşartıcı gaz kullanarak dağıttı. Çok sayıda kişinin yaralandığı gösterilerde, 152 kişi gözaltına alındı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-15 01:00:14

Macron, Bastille Günü törenlerinde yuhlandı!

a1_11

Fransa'nın en önemli ulusal bayramı Bastille Günü'nde düzenlenen askeri törenin görkemini, Macron'a yönelik yuhalamalar ve istifa çağrıları bastırdı. Polis, protestocuları gözyaşartıcı gaz kullanarak dağıttı. Çok sayıda kişinin yaralandığı gösterilerde, 152 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da Sarı Yelekler protestoları 35. haftayı devirirken, en önemli ulusal bayram da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u protesto platformuna dönüştü. 

buyuk8

MACRON'U YUHLAYAN PROTESTOCULAR
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN İSTİFASINI İSTEDİ

Başkent Paris'teki görkemli askeri geçit töreni öncesi Macron'u yuhalayan protestocular, cumhurbaşkanlığından istifasını talep etti. 

Macron diğer Avrupalı liderlerin de katılımıyla askeri geçit töreni sırasında gövde gösterisi yapmaya çalıştı. Ama protestolar bütün sesleri bastırdı.

buyuk3_16

buyuk2_47

POLİS, PROTESTOCULARI GÖZYAŞARTICI GAZ
KULLANARAK DAĞITTI; ÇOK SAYIDA PROTESTOCU YARALANDI

Tören sonrası Champs Elysees'yi işgal ederek Macron'u protesto eden eylemcileri dağıtmak için polis gözyaşartıcı gaz kullandı.

Eylemciler sokaklara konulan bariyerleri yıkıp barikat kurarak Sarı Yelekler hareketinin sloganlarını attı. 

Askeri geçit töreninin başlamasına dakikalar kala geçit izleme alanlarından biri de çatışmalara sahne oldu. Polisin Sarı Yelekler'in ideologu Eric Drouet dahil üç önemli üyesini gözaltına aldığı haberi geldi.

buyuk1_14

ÇIKAN OLAYLARDA EN AZ 152 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Paris Emniyet Müdürlüğü, Paris'in Champs-Elysees Caddesi'nin çevresinde Sarı Yelekler'in yaptığı eylemde çıkan olaylarda en az 152 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Gözaltına alınanların arasında Sarı Yelekler liderlerinden Maxime Nicolle, Eric Drouet ve Jerome Rodrigues'in de bulunduğu belirtildi.

Bu arada sarı yelekliler, askeri geçit töreninin ardından gösteri yasağına rağmen Champs-Elysees Caddesi'nde toplandı. Eylemciler ile polisin arasında gerginlik yaşanırken, polis birkaç barikatı ateşe veren ve bazı maddeler atan protestoculara biber gazıyla müdahale etti.
Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı caddede göstericilerin polis tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldığı görüldü.
Polis, "14 Temmuz Ulusal Bayramı" kutlamaları çerçevesinde Champs-Elysees Caddesi dahil Paris'in önemli yerlerinde gösteri düzenlenmesini yasakladı.
Sarı yeleklilerin 16 Mart'ta Champs-Elysees Caddesi'nde yaptıkları gösteride şiddet olayları çıkmış ve mağazalar yağmalanmıştı. Polis, o günden bu yana caddede gösteri yapılmasına izin vermiyor.

14 TEMMUZ BASTİLLE GÜNÜ FRANSA'DA NEDEN
ULUSAL BAYRAM OLARAK KUTLANIYOR?

Fransız İhtilali'ne zemin hazırlayan önemli bir gün olan 14 Temmuz 1789'da Kraliyet karşıtları, muhaliflerin tutulduğu Bastille Hapishanesi'ni basmıştı. O dönemde ağır vergiler altında ezilen halk, ayrıcalıklarını kaybetmek istemeyen soylular ve toplumsal meselelerde söz sahibi olmak isteyen burjuvalar arasında bir tedirginlik hakimdi.
14 Temmuz 1789'da Parisliler Bastille Hapishanesi'ne hücum etti. Bu genel ayaklanmanın sonrasındaki süreçte Kral 16. Louis ve karısı Marie Antoinette idam edildi.
1791'de kurucu meclis toplandı ve İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayınladı. Ardından da ulusal egemenliğe dayanan bir anayasa hazırlanarak monarşinin yetkileri sınırlandırıldı.
Bu olay Avrupa'da yayılınca diğer ülkelerdeki mevcut monarşilerin de sonunu getirdi. Fransa'da 1792'de cumhuriyet ilan edildi.

buyuk6

 

 

Haber Ara