Dolar

32,5355

Euro

34,8134

Altın

2.425,09

Bist

9.725,21

Macaristan, Juncker ve Saros”u hedef alan kampanya başlattı

Macaristan’daki Orban hükümeti, Amerikalı spekülatör George Soros ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’e hedef alan bir kampanya başattı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-19 18:41:49

Macaristan, Juncker ve Saros”u hedef alan kampanya başlattı

 

Macaristan hükümeti, birçok ülkedeki hükümet karşıtı muhaliflere maddi ve siyasi destekte bulunan Macar asıllı Amerikalı spekülatör George Soros ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'e hedef alan bir kampanya başattı. 

Sığınmacı karşıtı tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, Soros'u, finanse ettiği sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yılda 1 milyon sığınmacıyı Avrupa'ya taşımaya çalışmakla, Avrupa Birliği'ni de Soros'a alet olmakla suçluyor.   

 

afis_1

Macar hükümetinin resmi Facebook sayfasında paylaşılan yazıda, "Hükümet, Brüksel 'in göç teşvik teşvik planları hakkında bir bilgilendirme kampanyası başlatıyor. Herkesin, Macaristan'ın güvenliğini temelde tehdit eden asıl önerilerin ne olduğunu bilmeye hakkı var” deniliyor. Ayrıca sayfada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Amerikalı iş adamı George Soros'un fotoğraflarını içeren bir posteri de yer alıyor.
Posterde, " Mülteciler konusunda üye devletlerin sınır koruma haklarını zayıflatmak istiyorlar. Göçmen vizeleriyle göç etmeyi kolaylaştıracaklar" deniliyor.
Orban Başbakanlığındaki Macar hükümeti, Soros'u, hükümet karşıtlarına ve muhalif medyaya yardım yapmakla suçluyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD'li spekülatör George Soros'un ülkesini hedef aldığını, piyasalardaki spekülasyonlarla milyonlarca Avrupalının hayatını mahvettiğini ama AB ülkelerinin hâlâ onu üst düzeyde karşıladığını söyledi.

BAŞBAKAN ORBAN, SOROS'U MİLYONLARCA
AVRUPALI'NIN HAYATINI
MAHVETMEKLE SUÇLAMIŞTI

Öte yandan Macar Başbakanı Orban, AB'nin, Soros'un finanse ettiği Orta Avrupa Üniversitesinin kapatılmasına yol açabilecek düzenlemeden dolayı Macaristan hakkında yasal işlem başlatmasının ardından Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı konuşmada, "Buraya ülkemi savunmaya geldim" diyerek Macaristan hükümetinin Soros'un üniversitesinin kapatan bir yasa çıkardığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylemişti.
Tartışmaya konu olan Orta Avrupa Üniversitesinin, öğrencilere gönderdiği mektupta kapanma tehlikelerinin bulunmadığının belirtildiğini aktaran Orban, "DolayIsıyla bu suçlama temelsiz. Saçma sapan bir durum var. Bu, bir kişinin cinayetle suçlanıp ceza verilirken, öldürüldüğü iddia edilen kişinin sapa sağlam ayakta olmasına, hatta ceza alan kişiyi parmakla işaret etmesine benziyor" diye konuşmuştu. Orta Avrupa Üniversitesinin hedeflenmediğini, düzenlemenin 28 yabancı üniversiteyi bağladığını kaydeden Orban, kanunun sadece ufak değişikler içerdiği, yasal boşlukları kapattığını, şeffaflık getirdiğini ve bu üniversitelerin sahip olduğu imtiyazlara son verdiğini kaydetmişti.

Amerikalı iş adamının, Macaristan'ı hedef aldığını, finansal spekülasyonlarla milyonlarca Avrupalının hayatını mahvettiğini söyleyen Orban, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, Soros ile görüşecek olmasına atıfta bulunarak, "Soros, avro düşmanı ancak buna rağmen hala burada üst düzeyde sıcak bir şekilde karşılanıyor" diye konuşmuştu..
Soros ve bağlantılı STK'ların her yıl bir milyon sığınmacının Avrupa'ya gelmesini istediğini kaydeden Orban, bunun kamuya açıklanan programda yer aldığı ve ABD'li iş adamının finansal olarak buna destek verdiğini belirtmişti.

TARTIŞMAYA NEDEN OLAN
ÜNİVERSİTE KANUNU

Tartışmaya konu olan kanun, 4 Nisan'da Macar parlamentosunda kabul edilmiş, 10 Nisan'da da Cumhurbaşkanı Janos Ader tarafından imzalanmıştı.
Yasa, AB üyesi bir ülkeden olmayan yabancı üniversitelerin Macaristan'da faaliyet gösterebilmesi için söz konusu üniversitenin bağlı olduğu ülke ve Macaristan arasında anlaşma imzalanmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, söz konusu üniversitenin kendi ülkesinde kampüsü olmasını gerektiriyor.
Yasayla, 1991 yılında George Soros tarafından kurulan ancak ABD'de kampüsü olmayan Orta Avrupa Üniversitesinin hedeflendiği belirtiliyor.

 

Haber Ara