Dolar

32,5170

Euro

34,7952

Altın

2.427,66

Bist

9.710,63

Macaristan ile Romanya arasında tel örgü ve sığınmacı krizi

Macaristan ile Romanya arasında tel örgü ve sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 23:07:02

Macaristan ile Romanya arasında tel örgü ve sığınmacı krizi
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın Macaristan ile ilgili eleştirilerine sert tepki gösterdi.

Szijjarto, Macar Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Romanya Başbakanının Macaristan hakkındaki eleştirilerine sert tepki göstererek, 'Victor Ponta dün akşam konrolünü kaybetti. Yaptığı düşüncesizce açıklamalarla tüm Macaristan'ı yaraladı. Kültürlü Avrupalı politikacılar bu tür açıklamalar yapmazlar. Kullandığı sözleri -tüm Macar halkı adına- kabul edilemez buluyoruz' ifadesini kullandı.

Szijjarto ayrıca, Macaristan'ın Bükreş Büyükelçisinin, Romanya Dışişleri Bakanına nota vermek istediğini ama bunun reddedildiğini söyledi.

Romanya Başbakanı Victor Ponta, Macaristan'ın mülteci politikası ile ilgili Salı günü sosyal medyadaki hesabından yaptığı açıklamada, 'Dikenli teller, agresif yasalar, hapis ve vahşice uygulamalar hiçbir problemi çözmeyecek, bilakis Avrupa'nın göbeğinde mültecilerin terk ettiği Suriye ya da Libyalı yöneticilerden daha kötü politikacaların olduğunu gösterecek' demişti.

Ponta, problemlerin dayanışma, sürdürülebilir işbirliği ve Avrupa değerleri içinde çözülmesi gerektiğini ama Macaristan'ın son dönemlerde bu değerlere ters adımlar attığını belirtmiş, Macaristan'ın Sırbistan sınırına çektiği tel örgü ile ilgili ise 'Macaristan kendisini Avrupa'dan soyutluyor. Ülke sınırlarının tel örgü ile çevrilmesi, bir arazi sahibinin su baskınından dolayı suyu komşularının topraklarına yönlendirip kendi bölgesini korumasına benziyor' ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Ponta, sığınmacı sorununa Avrupa düzeyinde çözüm bulunması gerektiğini ve Macaristan'ın sınırlarına ordu yollamasının da riskli bir adım olduğunu belirterek, 'Meydana gelebilecek olayları düşünürken dehşete kapılıyorum. Macar askerler çocuklara ve kadınlara ateş ederlese ne yapacağız' demişti.

Bugün Macaristan'ın Bükreş Büyükelçisi Botond Zakonyi Romanya Dışişleri Bakanlığına çağırıldı. Büyükelçiye, Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun Romanya Başbakanı hakkındaki açıklamalarının kabul edilemez olduğu bildirildi. Ayrıca Macaristan'ın Romanya sınırına çekmek istediği tel örgü ile ilgili Romanya'nın görüşü belirtildi.

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto dün yaptığı açıklamada Macaristan hükümetinin, Macaristan-Romanya sınırını, Macar-Sırp-Romanya üçlü sınırdan makul bir mesafe boyunca tel örgü ile kapatma kararı aldığını açıklamıştı.

Haber Ara