Dolar

32,5065

Euro

34,9070

Altın

2.425,83

Bist

9.722,09

Macaristan’da Erdoğan’ın ‘One Minute’ videosuyla savunma

İsrail’in Gazze saldırılarını protesto ettiği için ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etme’ suçlamasıyla yargılanan Macaristan’ın Erpatak Belediye Başkanı Orosz, savunmasını Erdoğan’ın ‘One Minute’ konuşmasıyla yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-04 10:54:01

Macaristan’da Erdoğan’ın ‘One Minute’ videosuyla savunma

İsrail'in 2014 yılındaki Gazze saldırılarını protesto etmek amacıyla eylem düzenleyen Macaristan Erpatak Belediye Başkanı Zoltan Mihaly Orosz, hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği' gerekçesiyle açılan davada hakim karşısına çıktı.

Eger Şehir Mahkemesi'nde görülen davada savunma yapan Orosz, iki yıl önce düzenlenen protestoda söylediklerinin bugün de arkasında olduğunu, İsrail'in Filistinlilere karşı soykırım suçu işlediğini ve kendisinin bunu eleştirmeye devam edeceğini belirtti.

‘DİĞER LİDERLER DE ERDOĞAN KADAR TEPKİ GÖSTEREBİLSE İSRAİL BU KADAR PERVASIZCA İNSAN ÖLDÜREMEZ'

Duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009'daki Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen ‘Gazze Ortadoğu İçin Model' oturumunda dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e gösterdiği tepkiyi içeren videoyu Macarca alt yazılı olarak mahkeme heyetine izlettiren Orosz, şunları söyledi: “Şimdi cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın o dönemde haksızlığa gösterdiği tepki benim tepkiden daha sert. O'na da dava açabilecek misiniz? Dünyadaki diğer liderler de Erdoğan kadar tepki gösterebilse İsrail bu kadar pervasızca masum insanları öldüremez” dedi.

‘İSRAİL'İ ELEŞTİRİNCE DAVA AÇILIYOR, FİLİSTİN'E TERÖRİST DEMEK FİKİR BEYANI KABUL EDİLİYOR'

Duruşma sonrasında Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada da Avrupa'da İsrail'e yöneltilen en küçük bir eleştirinin bile Yahudi düşmanlığı kategorisine konularak, İsrail'in işlediği savaş suçlarının kapatmaya çalışıldığını belirten Orosz, kendisinin gereken durumlarda eleştirilerine devam edeceğini kaydetti.

Orosz sözlerini şöyle sürdürdü:

İsrail devletinin Filistin'de uyguladığı soykırımı eleştirdim diye Macar savcılığı hakkımda ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla dava açtı. Gazze saldırısı esnasında Budapeşte'deki sinagogda Hristiyan bir grup ve İsrail'in Budapeşte Büyükelçisi İlan Mor, savaşa destek verip Filistinlileri terörist olarak niteleyerek ‘kin ve nefret' suçu işledi. Biz bu eylemin de suç teşkil ettiğini belirtip savcılığa şikayette bulunduğumuzda bunun siyasi fikir beyanı olduğu cevabını aldık. Yani İsrail'e destek vermek, onun sözcülüğünü yapmak siyasi fikir beyanı olarak kabul edilip dava bile açılmıyor ama İsrail'in savaş suçu işlediğini söylemek ve eleştirmek ise suç sayılıyor. Maalesef bugün bu yüzden buradayız.”

 

Haber Ara