Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

M.Ali Şahin: YSK’nın böyle bir yetkisi yok

AK Partili Mehmet Ali Şahin, YSK'nın bazı ilçelerde sandıkların taşımasıyla ilgili kararını yorumladı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-02 03:58:20

M.Ali Şahin: YSK’nın böyle bir yetkisi yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 1 Kasım seçimleri öncesinde güvenlik gerekçesiyle bazı il ve ilçe seçim kurullarının sandıkları taşıma kararlarıyla ilgili “Yasal olarak mümkün değil” açıklaması geldi. Şahin, “Benim hukuki bilgime göre bir ilçe seçim kurulu başkanının böyle bir karar alma yetkisi yok. YSK'nın var mı? Bana göre o da yok” dedi.

Hürriyet'in haberine göre; PKK'nın saldırılarının ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı il ve ilçe seçim kurulları, güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınmasına karar verdi. İl ve ilçe seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) böyle bir yetkisi olup olmadığıyla ilgili tartışmalar sürerken eski Adalet Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den konuya ilişkin açıklama geldi. Şahin, konuyla ilgili karar alması beklenen YSK'nın böyle bir yetkisi olmadığını belirterek, “Yasal düzenleme yapılmadan sandık taşınmasının mümkün olamayacağını” söyledi. Şahin, TRT Haber'de önceki akşam katıldığı bir programda özetle şöyle konuştu:

YASA İMKÂN SAĞLAMIYOR

“Şimdi Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı oradaki iki mahalle veya üç mahallede sandık kurulmaması şeklinde bir karar almış. Benim hukuki bilgime göre bir ilçe seçim kurulu başkanının böyle bir karar alma yetkisi yok. YSK'nın var mı? Bana göre o da yok. Çünkü bu konuda yasal bir düzenleme yapılmadan YSK'nın bile böyle bir karar alamaması gerekir diye düşünüyorum. Türkiye'de seçimlerin güvenli bir şekilde yapılmasından sorumlu organ YSK'dır. YSK da böyle bir uygulama yapabilmesi için mevzuatına bakacaktır. Yasada böyle bir imkân sağlanmadığını düşünüyorum. Ben de YSK'nın nasıl bir karar vereceğini merakla bekliyorum. Yasal düzenleme olmadan böyle bir işlem yapılması bana göre doğru değil. Fiili bir durum da olamaz.”

DEĞİŞİKLİk İÇİN HAZIRLIK YAPTIK

AK Parti'nin 7 haziran seçimleri sonrasında artan terör saldırıları karşısında seçmenlerin ilçe merkezlerinde oy kullanmalarına olanak sağlayacak yasa değişikliği üzerinde çalıştığını anlatan Şahin, şöyle devam etti: “Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki bir kanunun ilgili maddelerinde bir değişiklik yapılarak acaba risk oluşturan köylerde yaşayan seçmenlerimizi ilçe merkezlerine getirerek oy kullandırabilir miyiz diye yasal düzenleme hazırlığı içerisinde de olduk. Arkadaşlarla bir metin oluşturmuştuk. Hatta koalisyon kurulması mümkün olsaydı, CHP ile yapılan görüşmelerde bu da gündeme gelmişti, ilk yapacağımız düzenlemelerden biri bu olmalıdır diye kendilerine teklif etmeyi öneriyorduk.”

Haber Ara