Dolar

32,6007

Euro

34,8130

Altın

2.501,47

Bist

9.476,89

“Lukashenko, Rusya’ya meydan okudu, bunun bedelini ödeyebilir”

Belarus'ta Rus özel askeri şirketi Wagner’e bağlı olan 33 Rus vatandaşının gözaltına alınması Minsk ile Moskova yönetimini karşı karşıya getirdi. Fransız gazetesi Libération ise, “Balerus Devlet Başkanı Lukashenko, Rusya’ya meydan okudu ve bunun bedelini ödeyebilir” uyarısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-04 09:02:08

“Lukashenko, Rusya’ya meydan okudu, bunun bedelini ödeyebilir”

Belarus'ta Rus özel askeri şirketi Wagner'e bağlı olan 33 Rus vatandaşının gözaltına alınması Minsk ile Moskova yönetimini karşı karşıya getirdi. Fransız gazetesi Libération ise, “Balerus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko, Rusya'ya meydan okudu ve bunun bedelini ödeyebilir” uyarısında bulundu.

Liberation gazetesi, son zamanlarda Rusya ile Balerus (Beyaz Rusya) arasında yaşanan Rus vatandaşlarının tutuklanması ile ilgili gelişmeyi masaya yatırdı.

Gazete, Belarus'un şu anki Devlet Başkanı Alexander Lukashenko seçilmesinden 10 gün önce, Moskova'ya karşı çıkmaya karar verdiğini yazdı.

Minsk yakınlarında 33 Rus vatandaşının terör saldırısı hazarlamakla suçlanarak tutuklandığını dikkati çeken Fransız gazetesi Liberation, Lukashenko yönetiminin, Moskova'ya seçimlere karışmakla suçladığını aktardı.

Belarus ile Moskova arasında yaşanan son gelişmeleri Liberation'a değerlendiren siyaset bilimci Tadeusz Giszan şunları söyledi:

“Rus lider Vladimir Putin ve Lukashenko arasındaki ilişkiler hiç bu kadar yakın olmamıştı; ancak Minsk son zamanlarda Kırım temasını bile kullanarak Moskova ve Batı arasında denge kurmayı başardı. Şimdi Lukashenko, Rusya'ya meydan okudu. Moskova'yı çok tehlikeli bir oyun olan seçimlere karışmakla suçladı.

Rusya, suçlamaları ‘sindirerek' hemen cevap vermedi. Moskova'nın söylemi daha sert hale geldi, ancak Ruslar daha önce Belarus ortaklarının düşmanca saldırılarını affetti.”

Tadeusz Giszan'a göre, Minsk'in eylemleri bir sahnelemeye benziyor ve suçlamalar açıkçası saçma görünüyor. Uzman, Belarus makamlarının doğaçlama yaptıklarından ve Moskova ile hiçbir şey üzerinde anlaşmadıklarından emin.

“Lukashenka, yaptığı hatalar nedeniyle sayısı son yıllarda önemli ölçüde artan yerel muhaliflerden korkuyor” diyen Tadeusz Giszan, “Önceki yıllarda Belarus kolluk kuvvetleri seçimlerden önce düzenli olarak ‘terörist' yakaladılar. Bu, ülkede geleneksel bir olgu haline geldi ve yetkililer için bir seçim öncesi halkla ilişkiler programına dönüştü. Genellikle Belarus vatandaşları ‘terörist' olarak atandı ve seçimlerden sonra serbest bırakıldı. 2017'de Ukrayna'dan ‘militanlar' ortaya çıktı, ancak daha sonra bunun bir hata olduğu ortaya çıktı. Belki de bu sefer öyle olacak” dedi.

Gözalına alınan Rus vatandaşları ile ilgili 1 Ağustos 2020'de KGB ve SKB başkanlarıyla yaptığı toplantıda Belarus Devlet Başkanı Lukashenko, “Onlar asker. Onlar emredildi - gittiler. Siparişi verenler, onları buraya gönderenlerle uğraşmak gerekiyor” dediği öğrenildi.

Belarus'ta 29 Temmuz tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2 hafta kala Rus özel askeri şirketi Wagner'e bağlı olan 32 paralı asker, Minsk yakınlarında, biri de ülkenin güney kısmında gözaltına alınmıştı. 

Kaynak: Libération ve ajanslar

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara