Dolar

32,4712

Euro

34,8001

Altın

2.479,57

Bist

9.530,47

Lukaşenko'dan, Rusya'ya pahalı petrol resti!

Rusya'nın dünya piyasası fiyatlarından daha yüksek fiyattan kendilerine petrol satmaya çalışmasına tepki gösteren Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, “Diz çökmeyiz, petrolü ABD’den alırız” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-25 12:18:27

Lukaşenko'dan, Rusya'ya pahalı petrol resti!

Rusya'nın dünya piyasası fiyatlarından daha yüksek fiyattan kendilerine petrol satmaya çalışmasına tepki gösteren Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, “Diz çökmeyiz, petrolü ABD'den alırız” dedi.

Moskova ile Minsk arasında yıllardır "bir dargın bir barışık" devam eden ilişkiler yine zorlu bir dönemeçte: Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın dünya piyasası fiyatlarından pahalıya kendilerine petrol satmaya çalıştığını öne sürdü. Çözümlenemeyen ihtilaf sonrası hafta içinde Belarus ilk kez Rusya yerine Norveç'ten, rafinerilerinde işlemek üzere ham petrol satın almıştı.

Rus petrolünü kastederek "ABD'nin petrolü daha kaliteli" diyen Belarus lideri, petrol sevkiyatında Moskova'ya olan bağımlılığı azaltmayı planladıklarını söyledi. 

Lukaşenko ayrıca petrol alımı için ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'la görüştüklerini açıkladı. 

Minsk yönetimi, Rusya'dan petrol alımını sürdürmek için kendilerine dünya ile aynı fiyatlardan ürün tedarik edilmesi şartını koşuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı konuşmayı aktaran Lukaşenko, "Ben blöf yapmadım, Rusya'nın bu konudaki duruşunu değiştirmemesi halinde, Belarus'un nasıl hareket edebileceği konusunda bir tablo çizdim. Rus petrolünden vazgeçmiyoruz, sevkiyatımızı çeşitlendiriyoruz" dedi.

Rus petrolünün fiyatının dünya ortalamasının üzerine olduğunu belirten Belarus lideri, "Dünya ortalamasından daha fazla ödememizi istediler. Bu daha çok politik nedenlerden kaynaklanıyor. Kimsenin önünde diz çökmeyiz" diye konuştu. 

Rusya şu anda Belarus'un en büyük petrol tedarikçisi konumunda. Minsk'in Rusya'dan 24 milyon ton petrol satın alma hakkı bulunuyor. İki ülke arasındaki anlaşmaya göre, Belarus bu petrolün 6 milyon tonluk kısmını yeniden ihraç edebiliyor.

Haber Ara