Dolar

32,3332

Euro

35,1699

Altın

2.245,40

Bist

8.718,11

Lukaşenko'dan, 'Putin’ hamlesi

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşhenko, ülkedeki mevcut durumu görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iletişime geçeceğini duyurdu. Lukaşhenko yaptığı açıklamadan kısa süre sonra Putin'le telefonda görüştüğü açıklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-15 13:36:50

Lukaşenko'dan, 'Putin’ hamlesi

Belarus'ta kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko'nun kazanması nedeniyle başlayan protesto gösterileri sürerken, Lukaşenko'dan ‘Rusya hamlesi' geldi.

Cumhurbaşkanı Lukaşhenko, Belarus'taki mevcut durumu görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iletişime geçeceğini duyurdu. 

Lukaşhenko yaptığı açıklamadan kısa süre sonra Putin'le telefonda görüştüğü açıklandı.

Belta haber ajansına göre, Lukaşenko ve Putin yaptığı görüşmede Belarus'ta ve çevresinde gelişen olayları müzakere etti.

Belarus'ta cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde güvenlik güçleri Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı 33 paralı savaşçıyı yakalamıştı. Dün akşam Belarus, 33 Rus paralı savaşçılardan 32'sini Rusya'ya vermiş, 1'i Belarus vatandaşı da olduğu için ülkede kalmıştı.

Lukaşhenko'nun, Putin hamlesinin, seçimin ardından ülkeyi terk edip Litvan'ya'ya giden muhalif kadın lider Tikhanouskaya'nın, YouTube videosuyla sokaklara inilmesi çağrısında bulunmasından sonra gelmesi dikkat çekici bulundu.

Lukaşhenko'ya göre, ülkesi "renkli devrimler" senaryosuna göre uygulanan dış saldırganlığa maruz kalıyor.

Belarus muhalefeti, Lukaşhenko'nun oyların yüzde 80'inden fazlasını kazandığı 9 Ağustos'ta gerçekleşen son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını tanımadığını açıklamaştı.

Açıklamanın ardından "seçimin hileli yapıldığını" iddia eden muhalif göstericiler, resmi seçim sonuçlarını protesto etmek için Pazar akşamından itibaren sokaklara çıktı.

26 yıldır iktidarda olan Lukaşenko, istifa etmesi çağrılarıyla ülke çapında sokağa dökülen protestocuları polisin sert müdahalesine rağmen engellemekte zorlanıyor.

Başkanlık seçimlerine yönelik protestolar altıncı gününe girerken, insan hakları aktivistleri ve gözlemciler polisin gözaltındaki protestoculara şiddet uyguladığına dair kanıtların arttığını söylüyor.

Avrupa Birliği de Cuma günü seçimle ilgili olarak "hile, şiddet ve gözaltılarla ilgili kişiler hakkında" yeni yaptırımlar getirme kararı aldı.

Geçen Pazar günkü yapılan seçimler AB ve ABD tarafından kınanmıştı.

Resmi seçim sonuçları, Devlet Başkanı Lukaşenko'nun yüzde 80,1 oy oranıyla sandıktan birinci çıktığını gösteriyor. Tikhanovskaya ise oy oranının yüzde 60-70 bandında olduğunu savunuyor.

Batı medyasında sık sık "Avrupa'nın son diktatörü" diye anılan 65 yaşındaki Lukaşenko, yıllardır ağır insan hakları ihlalleri ve seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

Kaynak: TASS, Belta ve ajanslar

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara