Dolar

32,4930

Euro

34,6021

Altın

2.499,28

Bist

9.548,09

Lübnanlı Patrik uyardı: Ordu halkla karşı karşıya getirilmemeli

Lübnan Maruni Patriği Beşara Butrus er-Rai, ekonomik sorunlara ve hükümet kriz yaşayan Lübnan’daki tablodan hareketle siyasi makamların, devleti halkına nasıl düşman ettiğini anlayamadıklarını söyledi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-14 17:41:04

Lübnanlı Patrik uyardı: Ordu halkla karşı karşıya getirilmemeli

Başkent Beyrut'ta düzenlenen ayin sırasında yaptığı konuşma yapan Lübnan'daki Hristiyanların dini mercisi Patrik Rai, ülkedeki krize dikkati çekerek siyasi güçlere tepkilerini tekrarladı.

Rai, Lübnan'da yöneticilerin çekişmeleri arasında yardım çığlıkları ve yapılan uluslararası çağrılara rağmen halkın kurtulamadığını savundu.

Maruni Patriği şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar sanki ulusal vicdanları ile duygularını yitirmişler. Yönetim, halkın yoksulluk ve açlığını görüyor ama yedirmiyor, karanlıkla yaşadığını görüyor ama ışık vermiyor, sokaklarda çığlıklar attığını görüyor ama taleplerine yanıt vermiyor, işsiz görüyor ama istihdam yaratmıyor, mahkemelerde görüyor ama kendisine adaleti sağlamıyor, uçuruma gittiğini görüyor ama kurtarmıyor. Yönetimin, devleti halkına nasıl düşman ettiğini anlayamıyoruz."

‘Ordu halkla karşı karşıya getirilmemeli'

Rai, gençlerin taleplerini dillendirmek amacıyla düzenlediği protestolar için birlikte hareket etmeleri halinde bunların "vaat edici ve yapıcı bir devrime" dönüşeceğine işaret etti.

Gençlerin gerçekleştireceği devrim sayesinde siyasi güçlerin, ekonomik krizden kurtulmak için reformları hayata geçirecek hükümeti kurmada anlaşabileceğine dikkati çeken Rai, "Siyasi yetkililerin, anlaşmazlıklarını çözmek için bir araya gelemediği bu duruma gelmişsek, Birleşmiş Milletler himayesinde bir uluslararası konferansa sığınmak kaçınılmaz olur. Ordu bu halktan oluşuyor ve halkla karşı karşıya getirilmemesi gerekir. Lübnan'ı savunmadan sorumlu tek meşru güç ordudur, bu nedenle de onun dışındaki hiçbir silahın varlığına meşruiyet verilemez."

Lübnan'daki ekonomik ve siyasi bunalım

Lübnan'da kamu borcu 90 milyar doları aştı. Ülke, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

Ülkede işsizlik oranının yüzde 35'in üzerinde, yoksulluk oranının ise yüzde 50'nin üzerinde olduğu belirtiliyor. Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamayla Lübnan ekonomisi daha da zor duruma düştü.

Merkez Bankasının resmi kuru 1500 Lübnan lirasında sabit tutmasına rağmen karaborsada yerel para biriminin ABD doları karşısında rekor seviyelerdeki değer kaybı nedeniyle protestolar düzenleniyor.

Lübnan halkı ise, uzun yıllardır yönetimi paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Ülkede siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklar 10 Ağustos 2020'den bu yana yeni hükümet kurulamıyor.

Haber Ara