Dolar

32,3832

Euro

35,0359

Altın

2.327,04

Bist

9.138,22

'Lübnan ve İran iş birliğini engelleyecek uluslararası bir yasa yok'

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil:- 'Suriyeli mültecilerin hızlı ve güvenli bir şekilde dönmeleri konusunda İran'ın görüşlerini dinledik'- İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif:- 'Lübnan ve İran arasındaki iş birliğini engelleyecek uluslararası bir yasa yok. Hatta BM'nin 2231 sayılı kararı tüm ülkelerin İran ile ekonomik ilişkilerini düzeltmesini öngörüyor'

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-11 18:16:19

'Lübnan ve İran iş birliğini engelleyecek uluslararası bir yasa yok'
Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriye'de istikrarın oluşması ve mültecilerin vatanlarına geri dönmeleri için Astana sürecine önem verdiklerini söyledi.

Basil, Lübnan'a resmi ziyarette bulunan İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile başkent Beyrut'ta bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye krizine hızlı ve siyasi bir çözüm bulma konusunda mutabık kaldıklarını dile getiren Basil, Suriye'de istikrarın oluşması ve mültecilerin vatanlarına geri dönmeleri için Astana sürecinin Lübnan'ı yakından ilgilendirdiğini belirtti.

Suriye Anayasa Komitesi ve mültecilerin ülkelerine geri dönmesini sağlayan her türlü çabayı desteklediklerini aktaran Basil, "Suriyeli mültecilerin hızlı ve güvenli bir şekilde dönmeleri konusunda İran'ın görüşlerini dinledik." dedi.

- Lübnan Varşova zirvesine katılmayacak

Lübnan'ın, Varşova'da 13-14 Şubat'ta düzenlenecek İran karşıtı zirveye katılmayacağını söyleyen Basil, İsrail'in zirvede bulunmasının yanı sıra Lübnan'ın krizlerden kendini uzak tutma yönündeki politikası nedeniyle katılım göstermeyeceklerine dikkati çekti.

Basil, İsrail'in uluslararası hukuka saygı göstermeyen ülkelerin başında geldiğine vurgu yaptı.

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler için medeniyetlerin diyalog merkezi haline gelmesi yönünde çaba sarf ettiklerini dile getiren Basil, bu konuda İran'dan destek talep ettiklerini ifade etti.

Lübnan ordusunun İran silahlarıyla donatılmasına ilişkin ise Basil, "Lübnan'ın teröre karşı güçlü olması tüm dünyanın çıkarınadır. Bize dayatılan herhangi bir koşul olmadığı ve devletin kurumlarını güçlendirdiği sürece tüm yardımları değerlendiririz." ifadelerini kullandı.

-"Lübnan ve İran arasındaki iş birliğini engelleyecek bir yasa yok"

İran Dışişleri Bakanı Zarif de kendilerinin, Lübnan halkının yanında kalmaya devam edeceklerini söyleyerek, İran'ın Lübnan hükümeti ve ordusuyla tüm alanlarda iş birliği yapmaya hazır olduğunu aktardı.

Basil ile Suriye krizine ilişkin yeni gelişmeleri değerlendirdiklerine işaret eden Zarif, "İran'ın, Suriye krizi için siyasi çözüme katkıda bulunacağını vurguladık. Yönetimin izni dışında Suriye'de bulunan tüm yabancı güçlerin çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın Varşova zirvesine yaklaşımını takdir ettiklerini söyleyen Zarif, "Lübnan ve İran arasındaki iş birliğini engelleyecek uluslararası bir yasa yok. Hatta Birleşmiş Milletlerin (BM) 2231 sayılı kararı tüm ülkelerin İran ile ekonomik ilişkilerini düzeltmesini öngörüyor." diye konuştu.

İran'da tutuklu bulunan Lübnan vatandaşı Nizar Zakka'nın serbest kalması talebine de değinen Zarif, ülkesindeki yargının bağımsızlığına işaret etti.

Mevkidaşı Basil ile Suriye konusunu ele aldıklarını vurgulayan Zarif, Suriye'de halk iradesinin belirleyeceği bir siyasi çözüm sağlanması gerektiğini dile getirdi.

İki günlük resmi ziyaret için dün Beyrut'a gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif'in akşam saatlerinde de Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüşmesi bekleniyor. Zarif'in ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile de bir araya gelebileceği söyleniyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara