Dolar

32,3702

Euro

34,9714

Altın

2.325,52

Bist

9.137,23

'Beyrut patlamasının sonuçları çok büyük olacak'

“Beyrut patlamasının sonuçları çok büyük olacak” diyen Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, “Avrupa daha fazla adım atılması lazım. Bu sadece ahlaki bir ödev değil, aynı zamanda Avrupa’nın çıkarına' uyarısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-06 09:34:40

'Beyrut patlamasının sonuçları çok büyük olacak'

Önceki gün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen büyük ve yıkıcı patlama, Alman medyasında da ilk sırada. Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, “Avrupa daha fazla adım atılması lazım. Bu sadece ahlaki bir ödev değil, aynı zamanda Avrupa'nın çıkarına. Avrupa, Ortadoğu'nun komşusu ve Lübnan'daki dağılmanın sonuçlarının acısını da dolaysız bir biçimde çeker" uyarısında bulundu.

Frankfurter Rundschau gazetesinin Beyrut patlaması ile ilgili yorumu şöyle:
"Beyrut'taki şiddetli patlama, hırpalanmış bir ülkenin insanları için ölçü kabul etmeyen bir acıya sebep oldu. Patlamanın nedeni ne olursa olsun, sonuçları çok büyük olacak.  Bu senenin başında, Lübnan zaten ekonomik ve politik bir çöküşün eşiğine gelmişti. Sonrasında korona krizi baş göserdi, şimdi de bu patlama. Lübnan'da istikrar sağlanmalı. 1975- 1990 yılları arasındaki iç savaş zamanlarının tekrarlanması bir seçenek olamaz. Ortadoğu'daki ateş zaten büyük. Suriye'deki iç savaş bir diğer örnek. Avrupa Birliği Komisyonu'nun 100'den fazla kişiyi bölgeye yardım için göndermesi yerinde olsa da bu sadece bir ilk adım. Daha fazla adım atılması lazım. Bu sadece ahlaki bir ödev değil, aynı zamanda Avrupa'nın çıkarına. Avrupa, Ortadoğu'nun komşusu ve Lübnan'daki dağılmanın sonuçlarının acısını da dolaysız bir biçimde çeker."

Frankfurter Allgemeine Zeitung  gazetesi ise Beyrut'taki patlamayı şu şekilde yorumladı:
"Salı günü yaşanan trajedi Lübnan'ın yönetici siyasi sınıfı açısından yıkıcı bir hüküm olduğu kadar zümrelere bölünmüş bu eski ülkenin başarısızlığını da ifade ediyor. Eski politik zümreden gelen birkaç aile, servetlerinin en ufak bir parçasını bile paylaşmadan ülkeyi yağmaladılar. Ekim ayında Lübnan'ın ulusal bir iflasın eşiğine geldiği ve sıradan Lübnan vatandaşının yaşam şartlarının büyük ölçüde kötüleştiği anlaşıldığında, gençler bu kötü düzene ve bu düzenin yozlaşmış temsilcilerine karşı ayaklandılar. Bu felaket Beyrut'ta yaşanmış olsa da bütün Arap dünyasının nasıl sallantıda olduğunun korkutucu bir örneği. Çünkü sadece birkaç ülkede sorumluluk sahibi liderler iktidarda."

Haber Ara